RSS
Newsletter
Prijavi se!

BOŽIĆ NA FRONTI

BOŽIĆ NA FRONTI

Badnja je večer, 24. prosinca 1914. u rovovima na francusko-njemačkoj granici. Mraz, bjelina snijega pod mjesečinom. Svečano ozračje. Nijemci su počeli pjevati. Okitili su svoj bor kuglicama i šarenim vrpcama. Netko je viknuo na engleskom: "Happy Christmas!".

Francuzi i Englezi su dobili naredbu da budu oprezni... da to nije možda neka varka ... uvod u napad...?

Nijemci su pjevali jače i jače. "Hi, English! Come here! Happy Cristmas!". Na kraju se nekoliko Nijemaca diglo i pjevajući krenulo prema saveznicima. Ovi su se šokirali, a onda opustili.
Božić su vojnici proveli zajedno. Polnoćka na ničijoj zemlji, između dva reda rovova. Pjesma Tiha noć. Pjevalo se na desetke jezika; nikome to nije smetalo. Svi su pjevali o istome: mir, obitelj, dobrota, čovjek, Bog! Jer svi su ljudski snovi isti!
Veselje je potrajalo. Cijelu noć i dan. Svečani Božić ljudske obitelji. Sutradan je odigrana nogometna utakmica: 3 : 1 za Nijemce.

Tako je bilo dva, tri dana. Potom su se ljudi razdvojili i krenuli na "svoje strane". Krenule su naredbe i počelo je - ubijanje. Nošeno nečijom dalekom političkom željom za pobjedom.

Jedinstveni doživljaj, možda najljepši i zadnji u životu mnogih, bila je pobjeda - običnog čovjeka.

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing