RSS
Newsletter
Prijavi se!

GERSHWIN - POSAO ŽIVOTNOG SMJERA

Budi što jesi. Postani što možeš postati. Preuzmi mjesto koje zavređuješ.
Jer odgovoran si izraziti svoj talent, upotrijebiti sve svoje vrijednosti, usavršiti sve ono što nije savršeno.
Odgovoran si navijestiti svoja htijenja, i zajedno s drugima, u harmoniji zajedništva, gdje se svatko dobro vidi.
Ostvariti najviše i sebi i drugima.

(natpis na kamenoj ploči na portugalskom ljetnikovcu)
Ima jedna priča s poukom, ona o pravom smjeru na početku velike karijere. Junaci su, svaki na svoj način, dva velika imena američke glazbe, Irvin Berlin i George Gerschwin.
Kad su se Berlin i Gershwin po prvi put sreli, Berlin je već bio slavan, a Gershwin žustri i borbeni mladi kompozitor koji je radio za svega 35 dolara na cijeli tjedan. Impresioniran Georgovim talentom, Irvin mu je želio pomoći pa mu ponudi posao glazbenog tajnika kod sebe i to za plaću koja je bila skoro tri puta veća od one koju je Gershwin imao na svom dotadašnjem zaposlenju. No, uz ponudu došao je i jedan savjet:
„Ali nemoj prihvatiti ovaj posao", dodao je pošteno.
„Ako to učiniš, možeš postati drugorazredni Berlin. Ako ustraješ u onom što jesi, ma kako se znojio u tome, jednoga dana ćeš biti, siguran sam u to, prvorazredni Gershwin."
Geroge Gershvin je, na sreću, poslušao. Postao je jedan od najznačajnijih američkih kompozitora svoje generacije, i uopće, jedan od najvećih. Ispočetka je skladao popularne onodobne songove i mjuzikle, ali su mu prava djela došla kasnije. U razdoblju 20 do 40-tih 20. stoljeća, postao je svjetski slavan s velikim naslovima svoje umjetničke glazbe - Rapsodija u plavom, Amerikanac u Parizu te crnačkom operom Porgy i Bess.
A skladba Ljetno doba (Summertime), koju svi uvijek rado slušamo, kruži svijetom i dan danas. Taj je evergreen „prava klasika". Nema svjetskog pjevačkog imena koji se na njoj nije okušao.
George Gershwin je uspio već kao mladić, ali je živio relativno kratko. Rođen 1898., umro je 1937.
Za uspješan i lijep život možda nisu najvažnije velike godine.

G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing