RSS
Newsletter
Prijavi se!

DUGO PUTOVANJE PO DOBAR SAVJET

RAZMISLI ČEŠĆE. TKO SI, ŠTO ŽELIŠ?
Jednom američkom menadžeru iz Kalifornije iznenada je ponuđen novi posao. Neodlučan što da učini, nazvao je svog prijatelja, savjetnika za poslovne karijere u New York, s druge strane Amerike. "Volim svoj posao i ti znaš da mi je u ovoj tvrtki bilo odlično", rekao mu je. "Ali, ovakvu je ponudu doista teško odbiti. Ne znam što i kako odlučiti".

Dat ću ti dobar savjet, i to besplatno, ali moraš učiniti onako kako ti sada kažem", odgovori mu je prijatelj. "Sjedni u vlak i dođi do nas, na drugi kraj Amerike, po savjet".
"Ali, to će potrajati nekoliko dana, ne mogu toliko izbivati s posla. Doći ću avionom", pobuni se menadžer.
"Onda ništa. Tvoja odluka i putovanje vlakom idu ovom prilikom zajedno", završi savjetnik. Znajući da bi mu prijatelj sigurno mogao pomoći, jer on je ipak najbolji savjetnik za karijere u zemlji, menadžer pristane otputovati vlakom. Tijekom prvih sati putovanja listao je novine. Zatim je promatrao zanimljive jesenje pejzaže kroz prozor vlaka. Onda mu to dosadi pa ode popiti kavu u vagon-restoran. Vrativši se u odjeljak, dovrši čitanje. Potom otiđe na večeru, popriča s nekim strancem, vrati se do sjedala... Sve je poduzeo da bi potrošio vrijeme. I onda učini ono što davno nije: počne razmišljati! O svom poslu, o karijeri, cijelom dosadašnjem životu, ciljevima koje bi još mogao postaviti, ambicijama, željama, radostima, brigama... Putujući, otkrije da ga to razmišljanje ne umara, već naprotiv. Nestalo je njegove neodlučnosti, postao je samopouzdan, raspoložen. Mnogo prije ulaska vlaka u New York i sam je shvatio što će uraditi s novom ponudom. Prijatelju, savjetniku koji ga je čekao na stanici doviknu:
"Ej, zdravo, odlučio sam. Tvoj mi savjet neće trebati."
"Znao sam to", odgovori mu prijatelj. "Povremeno se treba odmaknuti od ustaljene točke gledanja. Mogao si to obaviti i u svojoj Kaliforniji, da si tamo našao vremena za sebe. Ovaj ti je savjet važniji od svega čemu si se nadao prije puta, tamo u Los Angelesu."
Povremeno trebate zakazivati "sastanke nasamo, sami sa sobom". I tada:
  • Stanite, sjednite i samo razmišljajte.
  • Odmaknite se od svog „starog načina".
  • Zamislite druge scenarije svoga života.
  • Sanjarite malo - kao da ste već odlučili o velikoj promjeni.

Aforizam sa savjetom:
Kad ti treba pravi savjet, potraži ga kod profesionalca. Ali... da razmišljaš o sebi, ne treba ti nitko.

G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing