RSS
Newsletter
Prijavi se!

KRENUO RATAR... IZABERI SVOJ SMJER !

KRENUO RATAR... IZABERI SVOJ SMJER !

Bio jednom neki seljak koji je svojoj ženi rekao da će sutra preorati polje. Ujutro sjede za traktor, ali otkri da nema dovoljno goriva. Krenu u trgovinu i usput opazi da pilići nemaju hrane. Uputi se prema spremištu da im donese malo kukuruza. No, pogled mu zape za vreće krumpira razbacane po podu i to ga podsjeti da krumpire treba poprskati.

      Uze prskalicu i počne prskati krumpir. Ali, usput, prošavši pored gomile drveta, sjeti se da bi valjalo iscijepati nekoliko komada za peć i pođe potražiti sjekiru. U tom trenutku ugleda na livadi ozlijeđeno janje. Odloži sjekiru i krenu za njim ... Što je ono htio na početku?


Bila jednom neka službenica koja je sjela da otipka dopis. Primijeti, međutim, da je cvijet uz pisaći stroj ostao bez vode. Krenu hodnikom po vodu i opazi neki dopis na podu. Odmah pogodi kojoj kancelariji pripada te ga odluči tamo odnijeti. Ušavši u kancelariju obradova se Aniti, umirovljenici koja ih je došla posjetiti nakon dugog vremena. Priče su se nizale, a morale su i skoknuti u dvorište pogledati Anitin novi autić... Rastale su se nakon pola sata. Tada službenica ponovno sjede da otipka dopis...


Namjeru koju smo jednom imali (što smo ono htjeli?) lako je zagubiti. Pretvoriti dugoročnu želju u formulirani cilj i na njemu ustrajati, još je teže.

Planiranje donosi uspjeh i sreću
Elitna američka škola Ivy Leauge provela je 1953. godine istraživanje među učenicima koji su maturirali te godine. Između ostalog, učenicima je bilo postavljeno i pitanje imaju li formulirane životne želje i ciljeve. Pokazalo se da je samo troje od 100 učenika znalo što želi i kakvi su im planovi za budućnost.


Što se s maturantima dogodilo nakon 20 godina?
Da bi i to saznali, istraživači su ih 1973. godine ponovno sve okupili, sada već kao sredovječne ljude. Propitivali su ih o životnim stazama, uspjesima, zaradi, karijeri... I otkrili su kako je onih tri posto maturanata koji su znali opisati svoje ciljeve sada ostvarivalo zaradu veću od svih drugih kolega iz razreda (97%)! Osim toga, što je bilo osobito zanimljivo i motivirajuće, ti su ljudi izgledali sretniji i zadovoljniji.
Što vrijedi zapamtiti iz ovih dviju priča?

 

· Držite se započetog, ustrajte na važnom!
· Izaberite ciljeve i puteve!
· Tko hoće, taj i može!

 

Istina je da svaki pokušaj ne donosi uspjeh, niti da će svatko uspjeti. No, u velikom broju slučajeva, dobra načela djelovanja ipak funkcioniraju.
Važno je imati kontrolu nad sobom i djelovati u korist postavljenih ciljeva i težnji. Picasso, Mozart, Einstein - svi su oni živjeli prilično jednostavno. Usmjerili su se na jedno područje koje im je bilo važno, zaposlili svoje sposobnosti i najbolje talente... i proživjeli bogat i smislen život.

M.R.

    Aforizam za poticaj:
   Morate krenuti sami. Želite li nekamo stići, nitko drugi neće putovati umjesto vas.
   (Walt Whitman)

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing