RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO. BAŠ ZA DUŠU!

ATENA KAO PODSJETNIK O ISTINSKOM ŽIVOTU


Bilo je više starih slavnih civilizacija - mezopotamijska, kineska, egipatska, grčka, peruanska... Ali jedna mi se čini da je bila na čelu tog niza - Stara Grčka, ali ona Atenska. Kamo sreće da u međusobnom ratu Sparta nije pobijedila Atenu i da Filip Makedonski nije kasnije pokorio Grčku! Možda bi cijeli svijet u svom razvoju otišao nekim drugim putem, tragom važnih atenskih životnih vrijednosti.

Možda bi nas mimoišao „mračni srednji vijek", sedam tragičnih križarskih ratova od 11- 13. stoljeća, pa svjetski ratovi... Ne možda, već sigurno! Da je Atena pokorila Rim, a ne obrnuto.
Atenjani su štovali kult ljepote i umjetnosti, razvijali demokraciju za to doba (4. i 5. st. p.n.e) uistinu naprednu pa čak i izvanvremensku za to doba (iako su držali i robove), tragali za osobnim smislom i smislom društva, raspravljali o spoznaji svijeta, što je u njemu stina, a ne tek dogma ili privid, njegovali i tijelo i duh, težili stalnom učenju ... Došli su do dubokih spoznaja i pogleda koje je tek renesansa, puno godina kasnije ponovno iznjedrila na površinu.
Platon i korištenje vremena
Jednog je popodneva grčki filozof Platon zatekao svog učenika kako se kocka i prekorio ga. Učenik se izmotavao, pokušavajući objasniti da ne radi ništa toliko loše, jer da se on s prijateljima ne kocka baš u velike svote. I da mladi nekako moraju ispuniti slobodno vrijeme.
„O tome se i radi. Ne prekoravam te zbog novca, već zbog vremena koje ovdje gubiš. Zapamti, možda još imaš pred sobom samo 30 godina života. Ili manje. Razmisli, nije to tako mnogo! I pogledaj tamo na onaj kamen."
Na kamenu je bilo uklesano: "Pedeset godina života je malo i mnogo, kako uzmeš. To je tren, ako ga besmisleno provedeš. Pedeset može biti prava vječnost pronađeš li smisao, istražiš li ljepotu i istinu, otkriješ li neku duboku svrhu samoga sebe."
Od takve Atene proteklo je 2500 godina, pa će teći i mnoge još. I naše vlastite će proći. "Svo vrijeme je preostalo vrijeme" - kaže mudrost.
Preostalo, ali kakvo treba da bude?
Prema Bodil Jonsson u knjizi „10 misli o vremenu", postoji astronomsko (kalendarsko, mehaničko) vrijeme, a postoji i proživljeno vrijeme. Dok proživljeno vrijeme svjedoči o našoj osobnoj sreći i smislu života, dotle nam mehaničko tek pokazuje potrošenost naših života.
Život treba proživjeti da bi vrijeme bilo proživljeno, a ne tek odbrojano.

Mira Armour & Goran Tudor , MEP
Autorska prava pridržana

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing