RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO. BAŠ ZA DUŠU! Žablja škola - dva puta pozitivno

NEŠTO JAKO DOBRO. BAŠ ZA DUŠU! Žablja škola - dva puta pozitivno

Lekcije koje smo naučili iz "Žablje škole za uspješne žabice" toliko su važne, da vrijedi ponoviti dvije stare priče.

 

Prva

Jednoga dana dvije male žabice nepažnjom upadoše u veliki lonac s mlijekom. Lonac je bio kudikamo veći od njih, pa im nije bilo lako odskočiti natrag na suho. Prva je to pokušala desetak puta, no bez uspjeha. Odmorila se malo, pokušala opet. Shrvana neuspjesima, klonula je duhom, nekako se predala i, jadnica, utopila. Druga je imala više vjere u sebe. "Ako skočim 100 puta" - mislila je - "jednom će upaliti". Dovoljno! I cijele je noći skakala. Pred zoru, klepećući uporno svojim nožicama (bile su joj jedino sredstvo spasa), proizvela je u mlijeku dovoljnu količinu - maslaca - o koji se otisnula i spasila se. Tako je to bilo s dvije žabice, ali ima priča i o deset njih.

Druga

Jedna se grupa žabica prijavila za nadmetanje u penjanju uz kosu, sklisku stijenu. Nagrada je bila vrijedna pa zašto ne pokušati. Njihove kolegice su ih promatrale. Pošto je njih sedam krenulo, prve su se dvije odskliznule nazad već nakon jednog metra, a uskoro još dvije pa... Tri preostale su se penjale dalje, sve teže i teže. Stijena je bila toliko nagnuta, skoro okomita, da su gledatelji opravdano počeli komentirati: "To je nemoguće.... Neće uspjeti...". Ubrzo su još dvije odustale, a treća je bila upornija od svih, težeći doći na vrh. Išla je sve više, polako i oprezno. Gledateljstvo je bilo u nevjerici. "Bolje da se vrati, opasno je. Hej, odustani, ionako si otišla najdalje... Što se više mučiš... Neće uspjeti, nema šansi". Žabica je stigla na vrh. Bila je presretna. Kad se spustila, prišle su joj žabe‑novinari i postavile pitanja o uspjehu. Žaba im da znak da ih ne čuje dobro. Bila je "gluha". Izvadivši vatu iz ušiju, reče im: "Za tuđi negativizam - imam vatu u ušima."

Dakle, od danas i zauvijek, tri su važna pravila uspjeha:

· Radi, radi i uspjeh će doći!
· Za uporne ni jedna prepreka nije dovoljno visoka!
· S rezervom slušaj one koji te upozoravaju na male šanse!

K.P.

Gornja priča je jedna od 52 "lekcije" (po jedna svaki tjedan) iz priručnika - planera "Učinkoviti menadžer 2005." u izdanju MEP-a.

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing