RSS
Newsletter
Prijavi se!

CARLOS SANTANA - NOVI STARI IDOLSvojevrsni je fenomen 21. stoljeća da današnji tinejdžeri obožavaju glazbene hitove svojih roditelja iz 60-ih, 70-ih i 80‑ih godina prošloga stoljeća. Obožavaju stričeke, nekadašnje zvijezde, danas gospodu od 50 ili 60 godina. Kako to da mladi nalaze svoje idole u "naftalinu"? O tome će sociolozi tek dati svoj sud.
Slučaj Carlosa Santane jedan je od tih slučajeva. Hitovi Samba pa ti, Black Magic Women... žare i pale "stoljećima". Tako je bilo i 20. srpnja 2004. kad je Santana sa svojim bendom treći put svirao u Zagrebu. Na noge je digao sve živo, radio je "što je htio". Posjetitelji su s tribina sišli na parket jer se "tamo bolje pleše". Prije tog koncerta Santana je najavio: "Sretan sam što ću opet u Zagreb. Ako i ne bude dovoljno publike, koncert ne otkazujem. Bit će divno u Zagrebu vidjeti na okupu sve - roditelje, tinejdžere i mališane." No, dvorana je bila puna k'o šipak.
Kako sam kaže, Santana svojom svirkom pronosi nauk glazbenih legendi s kojima se davno družio: Boba Marleyja, Johna Coltranea, B. B. Kinga, Miliesa Davisa, Jimmyja Hendrixa... Danas je okružen novom generacijom glazbenika, među kojima je i njegov sin, i uspijeva kao da mu je karijera na početku. Surađujući s mladim glazbenicima, prije pet je godina izdao CD album Supernatural, koji je u svijetu kupilo 25 milijuna ljudi. Današnji su hitovi Smooth, Maria...
Santana je rođen 1947. u Meksiku, odakle je 60‑ih doselio u Kaliforniju. "Meni baš i nije najvažnije da sam Meksikanac, ali mi jest važno da sam čovjek i da pripadam čitavu čovječanstvu." Zbog humanitarnog djelovanja, udruge Latinoamerikanaca u SAD‑u su ga 2003. izabrale za "čovjeka godine". Propovjednom i humanitarnom djelovanju vraća se u svakom privatnom razgovoru, konferenciji za tisak, koncertu. Tako je i u Zagrebu rekao: "Vjerujem da će svi na Zemlji za 25 godina imati hranu, vodu, struju, obrazovanje i zdravstvenu skrb. Neće biti zastava ni država. No - Vijetnam, no - Irak, no - wars. O tome vas želim obavijestiti i osvijestiti."
Santana je u Zagrebu proslavio svoj 57. rođendan. Darovali smo mu oduševljenje i cvijeće. No, mi smo ipak dobili više.

G.T.


www. manager. hr
autorska prava pridržana

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing