RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU: Posveti se jednom poslu! Godina 1747.

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU: Posveti se jednom poslu! Godina 1747.

Tko je bio lord Chesterfield?

 

Lord Chesterfield se rodio 1694. godine u Velikoj Britaniji. Bio je svestran i uspješan. Svoga sina Philipa, koji je u ovoj priči također važan, dobio je s 38 godina, u vrijeme obavljanja službe veleposlanika u Haagu. Dok je Philip studirao i putovao Europom, otac mu je pisao redovita pisma. Pokroviteljska, katkada doista očinska, puna dobrih savjeta - ta pisma - znakovito potvrđuju vezu oca i sina. Zanimljiva su nam i kao svjedočanstvo vremena i kao "pouke koje traju".

Vrlo malo su se ticala sinovljeva obrazovanja u užem smislu; bila su očito pisana s ciljem da dopune Philipovo školsko obrazovanje mudrim riječima o životu, iz pera iskusna čovjeka.

Philip je kasnije postigao izuzetnu karijeru. Lordova su pisma kasnije sakupljena u zbirku i objavljena u knjizi "Dragi sine" koja je tiskana i u Hrvatskoj (Naklada Zadro).
Kako je lord uspijevao na tako mnogo poslova? Njegove riječi u jednom pismu bile su:


Dragi sine,
Možda ćeš se sjetiti da sam ti oduvijek ozbiljno savjetovao da se u isto vrijeme baviš jednim poslom, kakav god on bio, i nijednim drugim. Čovjek nije sposoban ni za posao ni za zabavu ako ne može ili neće usredotočiti pažnju na trenutni predmet i, u određenoj mjeri, odagnati sve ostale misli iz glave. Kad bi čovjek na balu, večeri ili zabavi u glavi rješavao nekakav matematički zadatak (ili poslovni problem) pokazao bi se vrlo lošim sugovornikom i vrlo neugodnim u društvu. Ili, kad bi istovremeno razmišljao o menuetu i plesačicama, uvjeren sam da bi ispao vrlo slab matematičar. Dragi sine, imat ćeš dovoljno vremena za sve tijekom dana ako se baviš jednim po jednim poslom, ali ti neće biti dovoljna ni cijela godina ako obavljaš više poslova odjednom ...Ta neprekidna pozornost usredotočena samo na jedan posao nedvojben je znak pameti na višoj razini, dok su žurba, gužva i komešanje simptomi slabog i površnog uma. Žurba? Žurba možda znači da je ono čime se baviš prevelik zalogaj za tebe. Žurba i brzina dvije su vrlo različite stvari.
(prema Pisma lorda Chesterfielda sinu, pismo iz travnja 1747.)

G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing