RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU! ANNA JARVIS ŽELI DRUGAČJI MAJČIN DAN

Simbolika Majčinog dana i Međunarodnog dana žena je donekle različita, ali su im sudbine u "muškom društvu" nekako slične - teške. "Majka" Majčinog dana je bila Anna Jarvis. Rođena 1864. godine u Zapadnoj Virginiji u obitelji metodističkog svećenika, Anna je bila jako vezana uz majku, kao i njezina slijepa sestra Elsinora.
 

I zato, na drugu godišnjicu majčine smrti, u svibnju 1907., Anna u svoj dom pozove nekolicinu prijatelja - da se zajednički sjete i pomole za majku. Tada im po prvi put priopći svoju zamisao - da se ustanovi blagdan - Majčin dan, kojim bi se na dostojanstven način odavala počast svim majkama, njihovoj plemenitosti, žrtvi. Anna se sva predala tome, pisala je pisma osobama iz javnog života, kongresnicima, svećenstvu. I uspjela je: u svibnju 1908. održana je prva javna misa za sve majke i prva podrška Majčinom danu. Blagdan su brzo prihvatile sve države SAD-a, a potom i američki Kongres, 1914. godine. Po Anninoj želji, blagdan je imao i svoj simbol- karanfil, kao znak čistoće majčine duše: bijeli posvećen umrlim majkama, a crveni u čast živućih. Ali, na Aninu veliku žalost, blagdan se ubrzo komercijalizirao, izmišljeni su razne suveniri, čestitke ("zbog svoje lijenosti, ljudi neće rukom napisati pismo svojoj majci"). Anna se s time nije mogla složiti i tu počinje drugi - neveseli dio ove priče. Pokušala je sudski zaštititi ime i dan blagdana (druga nedjelja u svibnju), no proces se otegao i na kraju ga je izgubila. Na konvenciji sljedbenica njezina pokreta, uz Majčin dan 1923., Anna je pred dvoranom javno prosvjedovala protiv potrošačkog "ruha" i prakse prodavanja bijelih karanfila. Neuspješno! Anna i njezina sestra su završile u zatvoru "zbog remećenja javnog reda". Desetljećima kasnije Anna je rehabilitirana. Na Majčin dan 1948., u bolnicu gdje je ležala stiglo joj je mnogo razglednica i čestitaka, što ju je opet ožalostilo - rukom pisanih pisama je bilo malo. Umrla je u dubokoj starosti, s navršene 92 godine, žalosna i siromašna, uz jetki komentar: "To nije ono što sam ja htjela; htjela sam da to bude dan osjećaja, spomena, iskazivanja časti, a ne dan profita. Žao mi je što sam potaknula tu ideju." A mi, dodati ćemo: u ovom potrošačkom svijetu i drugo tome sliči - i Božić i Nova godina i Uskrs - najviše im se vesele trgovci.

Ideju o obilježavanju Majčina dana imala je prije Anne njezina zemljakinja Julia Ward Hove, 1872., ali ona nije bila tako inspirirana, snažna, uporni borac i organizator kao Anna. Ili vrijeme nije bilo sazrelo.

Goran Tudor

(objavljeno u priručniku-planeru Učinkoviti menadžer 2011. - više na www.manager.hr)

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing