RSS
Newsletter
Prijavi se!

Nešto jako dobro baš za dušu: NAJLJEPŠI STIHOVI PJESNIKINJE ANE NA FESTIVALU

Nešto jako dobro baš za dušu: NAJLJEPŠI STIHOVI PJESNIKINJE ANE NA FESTIVALU Pred vratima stana velikoga hrvatskog šansonijera Zvonka Špišića stajala je petnaestogodišnja djevojka.

Dogodilo se to 1967. Špišić, otvorivši joj, pomisli: „Još jedna obožavateljica želi autogram“, pa pozva suprugu u susjednoj prostoriji da mu donese fotografiju na koju bi se potpisao.

 

Onda je cura progovorila: „Molim vas, biste li pogledali riječi ove pjesme? Bih li se mogla njome prijaviti na festival Kajkavske popevke?“

 

Pjevač odgovori: „Djevojko, sve oko festivala ove godine već je završeno“. „Onda dobro... nema veze.“ i mlada pjesnikinja krene. Onda se okrene i izusti kako je to posebna pjesma o Zagorju.  Špišić nekako zastane pa ipak doda: „Dobro, daj, pa ću pogledati...“ Ostavši sam, počne čitati čudesne stihove.

 

Neki kažu možda najljepše ikad napisane u slavu tim lijepim, veselim i sjetnim „bregima“.

Uglazbio ih je jednako uspješno i tako je nastala skladba vjekova: Suza za zagorske brege.

 

Pitam se kao i vi: kojom je kreativnošću darovana ta mala pjesnikinja da napiše ovakve stihove o mladiću koji pretužan napušta svoj zavičaj idući za nekim zaposlenjem u svijet:

 

... A ja nis ni jemput pogledal za sobom, 
Od tuge nis mogel pozdraviti kraj,
Samo sem bregima dragim obećal

Da vrnul bum se nazaj.

 

Pjesma Suza za zagorske brege spada među najljepše zagorske pjesme, kao i one Vu plavem trnaci i Popevke sam slagal. Neki kažu – himna Hrvatskog zagorja. Prvo ju je pjevao Vice Vukov, zatim Zvonko Špišić. I stigla je na Festival u Krapinu.

 

Djevojčica-pjesnikinja bila je Ana Bešenić i došla je iz Varaždinskih Toplica. Nakon Suza pisala je i dalje, no, ipak, nikad više tako uzneseno kao onda u 60-ima. Svaki umjetnik doživi jedan vrhunac! Zbirku pjesama Suza za zagorske brege objavila je 1988., a 2002. i roman Jagma.


Na sam Badnjak 2012., poslije 60 godina života, Ana Bešenić preselila se u uspomenu. Oproštajne riječi na internetskom forumu ostavili su joj mnogi (ne)poznati prijatelji, neki možda mladi kako i ona onda bijaše. Na internetskom forumu 14. siječnja 2013. čitao sam: „Unatoč tomu što sam Slavonac, moram reći da je po mojem skromnom mišljenju Suza za zagorske brege najljepša hrvatska pjesma svih vremena. Gospođo Ana, počivajte u miru.“ Ili: „... meni najljepša hrvatska pjesma ikada. Mada sam ja roker. Kad smo bili u gljivama u Mihovljanu, pjevali smo tu pjesmu u šumi i plakali kao mala djeca. Teta Ana, puno hvala.“   

 

Goran Tudor

-          Napisano za knjigu-planer UČINKOVITI MENADŽER 2014, broj 20.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing