RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU: Nevjerojatna povijest neuspjeha i uspjeha – Lincoln

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU: Nevjerojatna povijest neuspjeha i uspjeha – Lincoln


1832. godine ostao bez posla, , 1832. gubi na izborima za zakonodavnatijela.1833. doživio poslovni neuspjeh.Ima još: 1834.g. nije izabran u zakonodavno tijelo; 1835. mu je umrla djevojka; 1836. doživio je živčani slom; 1838. gubi na izborima za glasnogovornika; 1843. gubi na izborima za Kongres; 1848. opet gubi na izborima; 1849. odbijen mu je zahtjev da postane časnik; 1854. gubi na izborima za Senat; 1856. gubi na izborima za potpredsjednika; 1858. ponovno gubi na izborima za Senat...Ali je 1860. izabran za predsjednika SAD‑a!


Ovo su činjenice iz života Abrahama Lincolna (1809.-1865.) koje u knjizi Kako ovladati vremenom i životom niže Alan Lakein. Navedeni neuspjesi mnoge bi slomili, a neki bi se i od prvoga neuspjeha teško oporavili. No, Lincoln se nikad nije predao. Iz svakog neuspjeha nešto bi naučio, išao dalje. Sve češće pobjede pridonosile su ostvarenju njegove životne misije.

Još kao splavar na Mississippiju Lincoln je suosjećajno pogledavao kako crnce okovane u lance odvoze prema tržnici roblja i već tada se zakleo da će javno ustati protiv toga. Kao član Kongresa 1849. imao je zapažen nastup protiv širenja ropstva na nove predjele Sjedinjenih Država. Godine 1854. je bio koutemeljitelj nove Republikanske stranke uz čiju je pomoć 1860. i postao predsjednikom SAD-a. Taj izbor istaknutog protivnika ropstva na čelo države bio je signal za pobunu na robovlasničkom Jugu Amerike pa je u ožujku 1861. sedam država (kasnije još četiri) napustilo Uniju i osnovalo Konfederaciju. U travnju počinje Američki građanski rat (1861.-1865.) koji završava pobjedom Sjevera i ukidanjem ropstva. Lincoln je i drugi put izabran za predsjednika 1864., a nastradao je godinu dana kasnije u atentatu koji je na njega izvršio fanatični Južnjak. Lincoln – simbol moralnih vrijednosti, poštenja, tolerancije, skromnosti, postao je žrtvom onoga protiv čega se za života zdušno borio – nasilja.

Iako vjerojatno nemamo ambicije postati predsjednikom, korisno je proučiti Lincolnov život. Neuspjeha uvijek ima. No, neuspjeh ostaje neuspjehom tek ako iz njega ništa nije shvaćeno. Ako pak naučimo pa krenemo dalje, može proizaći da je taj neuspjeh bio važna točka na usponu prema vrhu, uspjehu, sreći. Učiti na neuspjehu i prepoznati priliku, važni su načini pobjeđivanja. Tako je mislio i Lincoln kad je jednom rekao: "Pripremam se stalno, i jednoga će se dana pojavit moja prilika."

Dr.sc. Majda Rijavec & Goran Tudor

Učinkoviti menadžer 2013


 


Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing