RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEUROBIK (ako hoćete ostati mentalno vitalni)

Živimo u vremenu novih riječi, uglavnom skovanih od više starih, poznatih. Neurobik se sastoji od riječi neuron i aerobik. Pogađate, neuroni trebaju krenuti na aerobik. Ne doslovno, ali nešto tako.
Kao što aerobik potiče korištenje više skupina mišića i time čini tijelo koordiniranijim i gipkijim, tako i novi način korištenja mozga povećava njegove ukupne sposobnosti. Poticanje na rad novih dijelova mozga dovodi do strukturnih promjena u mozgu - novim se vezama povezuju njegovi neuroni, događaju se znatne biokemijske promjene, a osnovni je učinak lakše prenošenje informacije s neurona na neuron. Za takve procese znanstvenici se služe metaforom vrta koji sam sebe oplođuje. U vezi s time, nije točno staro mišljenje da starenjem nastupa masovno odumiranje stanica mozga. Jedino slabe veze među neuronima koji se ne koriste. A rutinski život pogoduje tome jer drži aktivnima samo stare, jedne te iste neuronske veze. I zato su dobre kognitivne vježbe poput učenja novih vještina, rješavanja rebusa i križaljki, igranja šaha i bridža. Uz opasku da time i dalje veliki dijelovi mozga "miruju".
E, pa što nam je činiti? Pribjeći neurobiku! Evo recepata za novi tip vježbi vašeg mozga:
☺ U novi kontekst uključite više osjetila.
Npr., povezanih očiju se odjenite i operite zube; slušajte glazbu zatvorenih očiju inhalirajući razne čajne pare ili mirišljive svijeće; tuširajte se naizmjence hladnom i toplom vodom, igrajte se pogađanja namirnice povezanih očiju i začepljena nosa...
☼ Rutinsku aktivnost radite na nov način. Povedite dijete na posao; kalendar i slike na stolu okrenite naopačke (i ne obazirite se na čuđenje kompića s posla - držite ih nekoliko dana u nedoumici, a onda ih poučite neurobiku); pišite držeći olovku nožnim prstima; promijenite raspored za stolom i u bračnoj postelji; radite sve nedominantnom rukom i sl.
Pronađite sasvim nove hobije, koji nemaju veze s poslom ili starim hobijima.
Npr., oblikovanje glinamola ili rezbarenje drva (oslanjaju se na dodir); sviranje instrumenta, gljivarenje (ponjušite gljive); promatranje ptica (razlikujte ih po pjevu!); orijentacijsko hodanje i sl.
Dalje smišljajte sami.
Out of record: sa stajališta neurobika izvanbračne avanture bi se mogle preporučiti, ali ne i sa stajališta etike, psihosomatike (stres) i sudsko-financijskih posljedica.
Vježbajte neurobik, da bi vam mozak potrajao za stare dane!       P.Z.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing