RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEVOLJA IMA I SVOJU DRUGU STRANU (bolnica kao spas)

Dogodi li nam se nešto loše, skloni smo situaciju zamišljati crnjom nego što jest. Sve izgleda strašno, nema izlaza ni perspektive, budućnost je crna, na vidiku su same brige i problemi...

Čini nam se da nikad više nećemo biti sretni i zadovoljni.

No, kasnije, jedva da se i sjećamo tog "nepremostiva problema", "bezizlaznog razdoblja", „preteške situacije". Vrijeme posloži kockice drukčije. Zašto smo se prije toliko mučili? Zato jer je slika o problemu bila „prejaka" ili kriva. Ljudi smo, i dopuštamo problemima da nas zarobe i izdvoje iz realnog života. Gdje je izlaz, možemo li si pomoći? Jedan je smjer - mijenjati stvarnost koliko god svojim snagama i voljom možemo, a drugi, jednako važan - graditi i imati realniju percepciju o stvarnosti (i problemima u njoj) te mijenjati način vrednovanja stvari oko sebe. Biti pozitivniji, jer to donosi ugodniji život u istoj stvarnosti.
Dvije sljedeće priče potkrjepljuju dvije poznate narodne pouke: "Od svakog zla i neko dobro!" te "Jest nevolja, ali nije najveća!".
U prvoj priči jedan poslovni čovjek evocira događaj s početka života:
"Kad sam imao četrnaest godina, iznenada mi je umro otac. Činilo se da tako nešto nikad neću preboljeti. Ostati "sam na svijetu", s majkom i malom sestrom, to je tako teško. Mislio sam - sada sam jedini muškarac u kući i moram početi skrbiti o sebi i o njima sam. Danas, nakon toliko vremena, razmišljam kako možda nikad ne bih napravio sve ovo da mi tata nije tada umro. Problem koji se nadme nadvio tolikom silinom natjerao me da aktiviram sve svoje unutarnje snage i sposobnosti do maksimuma."
Drugome je čovjeku noću ukraden skupi automobil. Cijeli je sljedeći dan i noć proveo u bunilu. Obitelj se zabrinula za njegovo zdravlje, razmišljala i o traženju pomoći liječnika. Sljedećeg je jutra čovjek ustao, odjenuo se i na brzinu krenuo iz kuće. Na pitanje supruge kamo će, rekao je: "Idem na terapiju". To ju je donekle umirilo; dobro je u ovakvoj situaciji potražiti pomoć psihologa ili psihijatra. Oko podneva gubitnik se vratio kući smiren, ali kod liječnika nije bio. Da? Što je činio? - pitali su ukućani. Kazao im je da je dva sata proveo šećući hodnicima Instituta za tumor! Tamo je vidio da stvarnost može biti mnogo grublja od one koja se njemu dogodila. M.A.

P.S. Knjiga Čuda se ipak događaju - Psihologija pozitivnog mišljenja, Majde Rijavec i Dubravke Miljković rado se čita i po nekoliko puta.

Već se i time vježba - pozitivan način življenja.

Mi smo je iskoristili za ovaj prilog.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing