RSS
Newsletter
Prijavi se!

ODGAĐANJE ZA VAŽNI DATUM (OD NOVE GODINE KREĆEM)

Da biste uočili jednu zanimljivu pojavu, morate neko vrijeme redovito posjećivati fitnes klubove.
Dakle, uđete li u dvoranu ponedjeljkom, zateći će vas sveopća gužva. Ljudi je toliko da se na sve traženije sprave čeka red. Svratite li u klub srijedom, vidjet ćete kako se stvar malo sredila (prorijedila). A u četvrtak, vježbaju samo oni koji i inače redovito vježbaju. Njih je tek 30-50 % u odnosu na spomenuti ponedjeljak.
Gužvu ponedjeljkom donose „preobraćenici", „prosvijetljeni", „iznenada ambiciozni", svi koji su odlučili okrenuti novu stranicu, kojima treba još neki dodatni poticaj za svoje novo djelovanje. Takav je početak obično vezan uz neki...
  • važniji dan (ponedjeljak, prvi dan u mjesecu...)
  • značajan datum (rođendan, korizma prije Uskrsa, Nova godina...)
  • zgodnu prigodu (povratak s putovanja, GO...)

Ovako se događa ponedjeljku: „Krećem s vježbom", „Počinjem ozbiljno učiti", a nakon godišnjeg odmora: „Razgovarat ću sa šefom", „Nikad više po starom!". Od Nove Godine: „Stop - pušenju!", „Ne - starom dečku!".
Čekanje do pravog trenutka jedan je od prikrivenih načina odgađanja. Možda time prikupljamo potrebitu energiju i odlučnost koje nedostaju. Možda. A možda je samo riječ o staroj navici popuštanja, odgađanja.
Morate osvjestiti nešto važno s tim u vezi. Baš zato što ste svoju akciju, odluku oročili uz neki značajan datum, smanjili joj šanse, pridali joj nižu polaznu podršku za proveđenje u djelo. Oročavanje odluke znakovit je signal manjka odlučnosti, slabije snage volje. Zato, kad jednom opet odlučite krenuti s nečim „tada i tada", dodajte svojoj odluci primjerene pojačivače ozbiljnije primjene.
Odgađanje je brat blizanac odustajanju. Velika većina ljudi, 75 posto, svoje će „životne odluke" zaboraviti već za 30 dana, pogotovo one povezane s nekim značajnim datumom.
Aforizam za ohrabrenje: Od cijelog posla, možda je samo početak težak.
G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing