RSS
Newsletter
Prijavi se!

OZBILJNE STVARI - NIKAD SUTRA!

Arhije, guverner antičke Tebe, upravo se veselio sa prijateljima, kad mu na vrata stiže glasnik iz Atene. Nosio je važnu poruku. Tiho je počeo: „Osoba koja vam ovo šalje moli da pročitate pismo bez odlaganja; jer radi se o ozbiljnim stvarima". „Sutra ćemo o ozbiljnim stvarima", dometnuo je Arhije, smijući se još i jače. Pismo je turio pod veliki jastuk na kanapeu. To sutra za preveselog i nesretnog Arhija nije nikad stiglo.
Zavjerenici, čije je zle namjere poruka otkrivala, prodrli su te noći u Tebu, ubili njega i sve njegove goste, okončavši svetkovinu.
Potresan primjer ponašanja, s kobnim posljedicama. Čest u povijesti a čest i danas među nama. Odgađanje ozbiljne stvari ponekad ostaje bez posljedica, a češće donosi vrlo teške. Gdje radimo krivo?
Igramo krivom kartom. Ozbiljnu stvar zamijenimo s nevažnom, previdimo je, ne uočimo na vrijeme njezin ozbiljni značaj ili olako zanemarimo. A ona zahtijeva - isključivo ozbiljnu aktivnost. "Odradimo" li je kako treba, sigurni smo. S malim stvarima možemo bilo kako, s ozbiljnim - ne!
Ozbiljne stvari zavređuju jasan i primjeren odnos, o čemu svjedoči glavno načelo

S OZBILJNIM SAMO OZBILJNO!

· imaš li pred sobom više poslova, prvo se hvataj najvažnijeg,
· ne smiju se važna pitanja odlagati, bez obzira na privlačan izgovor (kao: zamor, već započeti    angažman na drugom, sklonost bavljenja drugim pitanjima),
· nije najvažnije mnogo raditi (iako i to ima vrijednost), već baviti se dovoljno najvažnijim zadacima,
· tzv. atraktivno radno vrijeme, ono kad si u najboljoj menatalnoj i fizičkoj snazi (bilo rano ujutro,  sredinom dana ili popodne), sačuvaj za ozbiljne poslove,
· kod ozbiljnih stvari "tajming" je veoma važan (vrijeme kad se nešto poduzima ),
· smatraš li nešto važnim, promisli dobro prije nego se prikloniš onima koji te odvlače i ne odnose se prema ozbiljnome tako.
Za važne ciljeve i projekte uvijek nađi dovoljno vremena i načina da se na njih stalno podsjećaš, tijekom dana i tjedna. Imaj ih posebno istaknutim na kartončiću u novčaniku ili na zaslonu svog računala. U svom planeru i rokovnuku obilježi ih znakom „A" (najveća , „A" važnost) ili posebnom bojom (crvenom) Živi s njima! Postoji važna životna izreka: „Ono u što se ulaže, to se razvija".

Goran Tudor

 

Još jedan prigodni slogan:
Ozbiljne stvari uvijek postoje, bez obzira bili ih svjesni ili ne.   G.T.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing