RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU! PIGMALIONOV UČINAK – VJEROVATI U SVOJE DJELO

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU! PIGMALIONOV UČINAK – VJEROVATI U SVOJE DJELO  

Legenda kaže kako je mladi Pigmalion odlučio napraviti idealnu ženu, klešući kip u bjelokosti jer nije bio zadovoljan "običnom ponudom" djevojaka oko sebe.

 

Nakon duga rada izraste pred njim prelijepi kip mlade žene, toliko savršen da se kipar zaljubi u svoje djelo. Položio je kip na raskošni krevet, okitio ga cvijećem i snažno poželio da ga oživi, da u stvarnoj ženi dobije životnu družicu. Pokušavajući sve, Pigmalion ode izmoliti za ispunjenje želje i svemoćnu božicu Afroditu. I doista, po povratku kući kad je uobičajeno poljubio usne kipa, osjeti toplinu i dah, kad ga je zagrlio osjeti živi trzaj ženskog tijela. Iz kipa je rođena Galatea (grč.: uspavana ljepotica) s kojom se Pigmalion kasnije vjenčao.

Misijska posvećenost radu, djelu i želji u središtu je čuvenoga starogrčkog mita o kiparu Pigmalionu i tzv. Pigmalionovu učinku. Pigmalionov učinak ili samoispunjujuće proročanstvo nosi jaku poruku: "Što snažno želiš, čemu se iskreno posvetiš, to ti se lakše ostvaruje." Poruka se pokazala važnom za menadžersku, poslovnu i svaku drugu praksu.

Kako popraviti mornare? U američkoj mornarici poznata je tema "nemotiviranih, problematičnih mornara". Nemotivirani su češće od drugih problematični! A kako ih privući među dobre? Zamislite da su dobri, postupajte s njima kao da su dobri i to će možda biti dovoljno! U tom smislu potkraj 20. st. američki mornarički časnici su dobili i nova uputstva o postupanju sa slabijim vojnicima; časnici su se imali ponašati kao da pred sobom imaju odlične suradnike, oslanjati se na njihove dobre strane, očitovati da vjeruju u dobre sposobnosti. Već kroz mjesec dana vojnici koji su bili sporni počeše se popravljati na svim područjima. Imali su više uspjeha, a manje kazni, postali uredni, boljeg izgleda.

Samoispunjujuće načelo djeluje poznatim načinom: "Ono što zazivaš, to ćeš dobiti! Tražiš li loše, loše će se događati! Očekuješ li dobro, bit će dobro!" Za taj oprobani pristup znaju odavna svi daroviti treneri: postave izazovni zadatak sportašu, pokazuju da vjeruju u njega, da pripada sredini, da je prihvaćen i cijenjen, potiču sliku da je zadaći dorastao.

Vjerovanje u ljude izravno utječe na pozitivno djelovanje i njihove veće učinke. Tim mehanizmom stupanj povjerenja rukovoditelja u svoje ljude određuje i njihove šanse da uspiju. Povjerenje i posvećenost ljudima budi slabije radnike, kao što je oživjelo i kamenu ljepoticu i onog "problematičnog" mornara!  

Goran Tudor (Učinkoviti menadžer 2012.)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing