RSS
Newsletter
Prijavi se!

Zdravi život u poslovnom svijetu: PLANIRANJE GODIŠNJEG ODMORA

Što se odmaraš kad ti škodi

Otišao čovjek na godišnji odmor, na more. Odmah prvog dana, istegao tetivu i mišić, trčeći mahnito po plaži za badminton-lopticom (da se zna: zadnjih mjesec dana potrčao je dva puta - prvi put da uhvati tramvaj, a drugi put da dohvati šešir kojeg mu je otpuhao vjetar). Nekoliko narednih dana je proveo u sobi pa u hladu stabala, mijenjajući obloge.

Kasnije se kao rak ispekao na suncu. Nikako se nije dospio naspavati - i zbog opeklina i zbog komaraca zujavaca. I još je na kraju "nabio" tri kilograma zbog previše hrane i pića.
Godišnji je odmor protekao u tren i trebalo opet - na posao! Osjetio je da su mu baterije slabo napunjene i da bi mu sad dobro došao pravi odmor. Ali kakav?
"Kako planiraš, tako će ti i biti" - najbolja je uzrečica koja pristaje ovom pitanju. Ili: „Ako ne planiraš aktivnosti, onda planiraš neuspjehe!" Nakon svega, čovjek je zaključio da je puno više pažnje i vremena trebao posvetiti temi:

"Kada odmor? Kakav odmor? Gdje odmor? Koliko dugi odmor?"
Zbog značaja odmora za kvalitetu i duljinu života, liječnici i psiholozi već dugo nam savjetuju: kad god se osjetimo umornima, iscrpljenima, treba posegnuti za odmorom. Nije dobro kumulirati umor. U jednom istraživanju 2005.g. , koje je M.E.P. d.o.o provodio među financijskim stručnjacima u Zagrebu, od stopedeset ispitanika njih pedesetdvoje (35%) je izjavilo da se često ili stalno osjećaju jako umornima, što je jedan od pouzdanih simptoma iscrpljenosti uslijeg dugotrajnog stresa.
Nakon opsežnog 16-godišnjeg istraživanja o povezanosti odmora i zdravlja, Američko psihosomatsko društvo je 2000. godine zaključilo da redovito korištenje godišnjeg odmora smanjuje rizik od bolesti ili smrti za 21%. Ili, obrnuto: velika karijera s malo odmora - kraći život! (Nemaš vremena za odmor. Imat ćeš za liječenje!)
Uz godišnji odmor, trebaju nam i dobri tjedni te, možda, i kvartalni odmori (nekoliko dana). No, koliko je važna pravodobnost, jednako je važna i kvaliteta odmora.

"Godišnji nam odmor treba omogućiti da ponovno otkrijemo zanemarene kutke svoje ličnosti i načine života kojima bismo stvarno željeli živjeti" - kažu stručnjaci. Godišnji odmor treba ispuniti "pravim iskustvom", da bude "doživljaj". Odlazak na odmor uvijek u isto vrijeme, i na isto mjesto, vrlo često je nepremostiva prepreka tome. Ljudi ljetuju u svojoj vikendici desetljećima, ili posjećuju rodbinu na moru zbog istog razloga i eto - običnog boravka, umjesto aktivnog odmora i obnove snage. Korisno je često odmaknuti stvari od rutine, a za to nam treba samo odluka, a ne novac; pa riječ je o uhodanom putu, nerazmišljanju, navici. S druge strane, nije dobro ni pretjerivati u tulumarenju, rekreaciji ili najedanju po restoranima i napijanju po vinskim cestama. Pristup "dečki (cure) nadoknadimo sve propušteno, gas do daske!" lako se može pretvoriti u jedan od lošijih odmora jer svodi sve na "veliku osvetu svakodnevnom načinu života". To je obično manje od „prave mjere za moju dušu". Mnogo prije konačnog odlučivanja o mjestu, vremenu i načinu provođenja odmora, postavite si kontrolna pitanja: "Što ću ja time stvarno dobiti? Što je najbolje za mene?" Poštujte pravilo promjene: Radite li umno, odmarajte se aktivnošću. Radite li sami, družite se.
Kod godišnjeg, uz sadržaj (koji će nadahnuti), važno je i njegovo trajanje. Stručnjaci kažu - za «punjenje baterija» treba barem deset do dvanaest dana. Uobičajenih sedam dana je malo.
Tjedan ili nekoliko dana pred odlazak treba dobro sve isplanirati - da se „ne bi pola zaboravilo" ili „puklo od nervoze i gužve".
Na završetku odmora, preporuča se vratiti kući dan-dva uoči nastupa na posao. Između ta dva datuma smjestite svoj idealan odmor.
Najdublja svrha godišnjih odmora jest - vratiti se sa smiješkom na posao.

Milna Tudor & Mira Armour

P.S. Prilog je u jednom svom dijelu koristio članak dr. Ive Balena - mjesečnik Moje vrijeme, 2005.

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing