RSS
Newsletter
Prijavi se!

POČASTITE SE BRZOM ŠETNJOM

Završili set radni dan jako uspješno. Zašto se ne biste počastili? Ako set tog dana razriješili i pitanje svoje povišice ili dovršili neki dosadan posao, još bolje, tim prije. Stručnjaci kažu: «Ne oklijevajte počastiti i pohvaliti same sebe». Ali kako?
Česti izbor je - šetnja. I najbolji, ako je to «prava šetnja». Naime, hodanje potiče dobro raspoloženje. Već nakon 15-30 minuta počinje se lučiti serotonin i osjećat ćete se «baš fino». Ubrzate li malo korak, potraje li to 50-60 minuta, eto još jedne nagrade - već set počeli skidati suvišne kilograme. U sat vremena brže šetnje sagorjet ćete 420 kcal. Izračunajte: kad biste se šetnjom «častili» 7 dana za redom, otići će oko pola kilograma. Za stalno! Šetnjom također jačate srce i krvožilni sustav.
No, što dalje? Možda svom dobrom raspoloženju poželite pridati još malo «gasa», pa si kupite «čokoladicu od 100 grama». Ona također izaziva lučenje serotonina, hormona sreće. Ako vam je vedrina prijeko potrebna, nećete mariti ni za količinu ni za popratne učinke, a u suprotnom pripazite: 100 grama čokolade donosi 500-550 kcal! Općenito, čokolada je među «najopasnijim» namirnicama («pravi užas» su: maslac, majoneza, slanina, salama, ulje, mast, orasi, bademi, sa 600-900 kcal u 100 grama).

Idemo dalje. Obično ugodna šetnja završi s nekim gaziranim sokom i dobrim kolačem. O pozitivnom utjecaju na moral, dvojbeno je govoriti (pogotovu ako je glazba u slastičarnici ili kafiću glasna), ali zaradili set još najmanje 400 kcal. Slično ćete proći i s većim sladoledom, dok je banana-split prava «bomba».
Dakle, šetnja nešto bržim hodom, u trajanju od sat vremena, uz neki napitak od svježeg voća, vrijedi daleko najviše. To je pravi dar samome sebi. Podijelite li to s nekim, bit će vam zahvalan. Ali, pazite o čemu pričate usput. Teme o poslu, politici, nogometu i sličnom, srozat će vaš moral ponovno u nepopravljivi «bed».
P.S: Zašli ste u «zlatne godine»? Živjelo hodanje! Nakon 75 dana redovite šetnje vaše krvne žile će «ojačati» za 48 % (časopis Health Scout, 2002.).

 

dipl.ing. Milna Tudor, nutricionistica

www.manager.hr

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing