RSS
Newsletter
Prijavi se!

PONOVNO SI ČESTITAJTE, ALI BEZ SMS-a (Goran Tudor)

PONOVNO SI ČESTITAJTE, ALI BEZ SMS-a (Goran Tudor) Možemo si ponovno čestitati Novu godinu...
Uz Božić i Novu godinu 2008., kao i 2007., Hrvatskom je poteklo oko 40 milijuna SMS/MMS čestitanja. Velika brojka, kao i desetak milijuna kuna novca kojeg smo ostavili mobilnim operaterima. A možda je najveći dio toga bio tek puka forma.
Slično se događa već godinama i s klasičnom poštanskom čestitkom. I tradicionalne čestitke ili novovjeke mobitelne i e-mail poruke pridonijele su povećanju opsega međuljudske komunikacije, ali još ozbiljnije ugrozile njezinu kvalitetu. Stanje se pogoršava desetljećima.
Kad se 1840.g. u Velikoj Britaniji pojavila prva poštanska marka na svijetu (skupocjena „blackpenny", s likom kraljice Viktorije), otpočelo je i novo razdoblje masovne komunikacije na daljinu - putem pisama, dopisnica, razglednica, prigodnih, božićnih i novogodišnjih čestitki.
U to vrijeme jedan se poslovni čovjek, sav zauzet „ogromnim" poslovima domislio kako da stigne čestitati blagdane prijateljima i rodbini koju nije dospijevao osobno posjetiti - poslat će im rukom napisano šareno pismo. Tako je rođena božićna/ novogodišnja čestitka. Stopedesetak godina bilo joj je potrebno da se tržišno „istroši". Više je nitko ne treba, barem ne ovakvu kakva se događa.
Napretkom tehnologije, privatnog i slobodnog vremena je sve manje. Aforizmi nam otvaraju oči: „Događaji nas sustižu, vremenom ne upravljamo", „Ne posjedujemo mi stvari - stvari posjeduju nas". U toj bespoštednoj utrci s vremenom, toplina rukom ispisane poštanske čestike počela je blijediti. Tekst je postajao sve kraći, dok se na kraju nije sveo na šrakopis imena ispod tiskanog teksta Sretan Božić i Nova godina, Happy Christmas... Buona ... I kraj je bio neminovan: prije deset, pet, tri godine čestitke su se prestale kupovati i slati. U poslovnoj tržišnoj komunikaciji čestitci nema prostora. Trebamo drugačije čestitke!

Prve godine 21. stoljeća - razdoblje marketinga odnosa, interaktivnog marketinga, CRM..
Uporedo s time pojavio se Mobitel i njegove beskrajne mogućnosti. Činilo se da će tehnologija pridonijeti da se jedna društvena aktivnost unaprijedi; kad tamo, šipak! Jest da je sve postalo brže, lakše, ekonomičnije, učinkovitije... ali i još nesvrhovitije.
Mobitelne procedure copy/ paste pomažu nam u svega pola sata namnožiti dvadeset, pedeset, stotinu poruka - prijateljima, partnerima, rodbini ... i svima se javiti. I samo to! Kroz ovih desetak godina mobitela, poruke su postajale sve kraće i rutiniziranije pa često izostaje i sam potpis pošiljatelja, tekst se svodi na „originalnu frazu" (uspjeh, sreća, obitelj, zdravlje). Sve je zašlo u apsurd: dobivena poruka primatelju ništa ne znači, pošiljatelj je „otaljao" još jedan poslić s popisa obveza i zbog toga ne osjeća se ništa bolje. Kvalitetan međuljudski kontakt nije realiziran, dapače, banaliziran je. Nitko ništa ne dobiva, svi imaju trošak. Ljudski odnos i kontakt ne može se tek tako ekonomizirati i racionalizirati ­- on, naime, postoji ili ne postoji. Kako je kazao Darko Pavičić u kolumni u Jutarnjem listu (22.12.2007.): „SMS sekta u koju se udružila civilizacijska većina ne rješava SMS načinom ni jednu ljudsku potrebu".
Nova razina racionalizacije donijela nam je i ovakove smijurije: „Sr B i NG." (Sretan Božić i Nova godina). Ili: „LP Želj", što bi trebalo značiti: „. Lijepi pozdrav. Željko." Uskoro smo vidjeli i skraćenicu: VT (Volim te). Ovo zadnje je doista bez veze.
Svatko pametan zaključit će da su takve poruke zapravo kontra-činitelj dobrom odnosu između partnera, poznanika, prijatelja... I svi ćemo se složiti da su ovakva čestitanja samo još jedan pojavni oblik globalnog, potrošačkog, formaliziranog, nesretnog modernog života 20. i 21. stoljeća u kojem sudjelujemo htjeli ne htjeli.

Što dalje? Moramo se odlučiti na koju ćemo stranu!
Vidi se da ni novovjeka poslovna čestitka ni aktualne SMS/MMS poruke nemaju budućnost. Vidjet ćete da će ih se svijet uskoro zasititi.
Jasnije kazano:
· Više nikome ne trebaju rutinizirane poslovne čestitke
· Ne trebaju nam ni formalne SMS / MMS poruke
· Ne postoji ni pravi smisao bogato ilustriranih internetskih čestitki (djed Mraz se smiješi, pahuljice padaju, zvončići zvone) koje brišemo kao spam prije nego pristiglu poštu i pogledamo.
Jednom je Peter Drucker rekao: „Ne treba poboljšavati ono što treba napustiti". Ono što ljudima ne koristi, ne treba podržavati.
Treba naći formu koja ostvaruju pozitivnu funkciju.

Možemo...
Možemo (i moramo) otvoriti više prostora običnoj, tradicionalnoj ljudskoj komunikaciji. Izravnoj, prisnoj, toploj.
Smanjiti listu primatelja naših čestitki na uži krug dobrih poslovnih partnera i prijatelja, s kojima i inače blisko živimo tijekom cijele godine. I svima njima iskreno se javiti povodom blagdana.
Polovici dosadašnjih primatelja čestitki ne poslati ništa. Ne dvojimo nimalo: ništa se tragično neće dogoditi kad neki poslovni partner ne dobije od nas rutiniziranu novogodišnju čestitku kojoj se i onako nije nadao.
Uoči Božića, na Badnjak, početkom Nove godine, pa i cijelim siječnjom, nazvati prijetelja, partnera, rodbinu ... poželiti si međusobno sve najbolje i popričati više.... I to ne mobitelom - iz principa - već klasičnim fiksnim telefonom. Naći se s više ljudi na kavici, izletu, kazališnoj predstavi, koncertu, zabavi...
Uz to, komunikolozi savjetuju češće javljanje poslovnom parteru uz njegov - rođendan, imendan, međunarodni dan koji mu nešto znači (Dan medicinskih sestara, Dan odvjetnika, Međunarodni dan žena, Dan majki, Dan poštara, Dan planinara...)
I kao najteže i najvažnije: do sljedeće Nove, 2009.g., jasno se u sebi opredjeliti: Jesmo li još uvijek članovi SMS sekte?!

O banalnim darovima, o „ja tebi vino - ti njemu isto to vino", o ukrasnim papirima i vrpcama, bogatim nakićenim aranžmanima naokolo darivanog predmeta - nećemo raspredati. Stvar se razvija u sigurnom smjeru. Kao poslovni dar preživjet će dobra knjiga, ekološki proizvod, originalni funkcionalni osobni predmet i još malo toga.
Više neće biti:
SNG, GT

P.S.:
(SNG = Sretna Nova godina; GT = Goran Tudor)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing