RSS
Newsletter
Prijavi se!

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ: Popravljanje negativnih osjećaja u uredu

Kad organizaciju prožima stanje prevladavajućih negativnih emocija, poput tjeskobnosti, ljutnje, frustiranosti i depresivnosti, stvari se zbilja kompliciraju. Sivo postaje sve tamnije, do crnog.
Kod ljudi dolazi do pristranosti u interpretiranju informacija, pa se naglašeno uočavaju negativne strane sebe, kolega, radne okoline. Emocije utječu na (krivo) razmišljanje, ali i na socijalne odnose. Tome pridonosi i tzv. fenomen zaraznosti emocija (emocije s pojedinca prelaze na skupinu i obrnuto). Negativna afektivnost tj. negativističko gledanje i poimanje stvarnosti postaje «zaštitnim znakom tvrtke». Posljedice su znane: demotiviranost, odlasci, bolovanja, izostanci, izlasci, i - umanjena uspješnost tvrtke. A sve zbog «službenog» zanemarivanja ili krivog tretmana emocija na poslu.
U nastavku ćemo dati kratki pregled nekih tehnika saniranja za neke negativne slučajeve emocija u uredu:
1. Kad su emocije uzburkane sukobom osoba, treba ih smiriti, pustiti neka se malo «ispušu», pa tek onda kretati u rješavanje problema zbog kojih je «vatra planula» Treba pozvati sve „zaraćene" da otvoreno kažu što osjećaju. Iskrenost, istinitost, otvorenost su prvi preduvjeti rješavanja svakog ljudskog konflikta.
2. No, kod izrazito burnih stanja, bolje je odgoditi bilo kakav razgovor na neko vrijeme.
3. U svrhu smirivanja emocija, dobro će služiti i tzv. tehnika reflektiranja. Ona koristi fraze poput: «Razljutilo vas je to i to...» ili « Povrijedilo vas je ...». Ovako napisane čine se smiješnim, no u praksi daju vrlo dobre rezultate: umanjuju tenzije, ljude se hrabri da iznesu osjećaje, strahove, zamjerke, razmišljanja...
4. Pazite da vaš savjet ne bude «novi lončić ulja na vatru». Izreći opravdanu kritiku ili dati dobronamjeran savjet jako srditoj osobi, besplodno je; jednostavno nije vrijeme za to. Nekome tko je u depresiji, govoriti o njegovim slabim učincima u zadnje doba, znači dati mu još deblje uže za vješanje.
5. Koristite empatiju a ne simpatiju. Simpatiziranje znači da suosjećamo s nekim tko je u nevolji. Ali, samo to! Ne činimo ništa da pomognemo («Jadan ti, nije ni čudo da ti je tako teško...»). Empatija podrazumijeva da razumijemo i uvažavamo tuđe osjećaje i misli, da smo aktivni, da «hodamo u tuđim cipelama». Koristimo neosuđujuća pitanja i spomenutu tehniku reflektiranja (riječi i osjećaja). Djelujemo s osjećajem za druge (pitanja: „Kako se to dogodilo", „Ako se to riješi,...").

I tako, kao u svakoj sapunici, na kraju se ipak sve završi dobrim starim „happy endom". Najvažniji elementi rješavanja sukoba su: preventiva, brzo rješavanje, otklanjanje trajnih posljedica po odnose, ne biti zlopamtilo.

P.Z.
www.manager.hr
Autorska prava pridržana.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing