RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Postoji li uopće zdrava hrana?

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU: Postoji li uopće zdrava hrana?

Postoji li uopće zdrava hrana ili je sve to tek marketinški trik?

Kako se snaći i kako znati što je zdravo - domaći proizvodi, organski proizvodi, light namirnice, proizvodi bogati omegom 3, mediteranska prehrana, pa "čuvene dijete" (e, tu je "brljanja" najviše!)?

Zdrava hrana postoji, ako su zadovoljeni važni kriteriji: 1) individualizacija pri izboru, što znači prilagodba potrebama pojedinca i 2) uporaba zdravih namirnica! Individualni pristup podrazumijeva slušati sebe i naći vlastiti model zdrave prehrane, uvažavajući šest važnih osobnih preferencija: dob (prehrana djeteta, tinejdžera ili starije osobe se razlikuju), spol ("muškarci su s Marsa, žene s Venere"), genetske predispozicije (sklonost bolestima, debljanju), tjelesna konstitucija, zdravstveno stanje, mentalna i tjelesna aktivnost (osoba koja obavlja sjedilački posao treba manji unos, bogatiji ugljikohidratima, a sportaš veći unos, bogatiji proteinima).

S druge strane, zdrave namirnice moraju zadovoljiti pet kriterija:

- Hrana, a ne tablete! Zamislite koliko jedna namirnica ima nutrijenata, dok tableta C vitamina ili napitak imaju samo taj vitamin! Za osvježenje uzmite naranču, grejp ili kivi - dobit ćete više!

-  Sezonska hrana! Uzimajte hranu karakterističnu za godišnje doba. Ljeto je sezona laganih namirnica bogatih vodom, dok je zimi hrana kompaktnija i zasitnija, te grije tijelo i stvara zalihe. Usto, sezonska hrana traži manje skladištenja i transporta.

-  Lokalna hrana! Preporučuje se voće i povrće iz lokalnog područja, što traži manje skladištenja i transporta, a daje veću kvalitetu. Hrana koja stiže iz dalekih zemalja podliježe nužnim intervencijama da bi ostala "svježa" (premazi, kemikalije, plinovi, smrzavanje). Usto, više skladištenja i transporta jako pridonosi onečišćenju Zemlje!

-  Hrana iz organskog uzgoja! Treba uzimati hranu proizvedenu sa što manje kemikalija, poput pesticida, fungicida, insekticida.

-  Hrana s niskim stupnjem prerade, neprerađena hrana! Misli se na namirnice sa što manje intervencija čovjeka. Primjerice, bijela riža ima uklonjen vanjski sloj zrna koji je bogat vitaminima i mineralima. Zato - što rjeđa konzumacija gotovih industrijskih proizvoda!

S jednakom pažnjom kojom odabiremo životni poziv, hobije, školovanje, trebamo se odnositi i prema "modelu zdrave prehrane". Zanemarimo li to, riskiramo. To je kao da hodate tračnicama i nadate se da vlak neće naići. Hoće, najvjerojatnije, nažalost!  

dipl.ing., Milna Tudor Kalit

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing