RSS
Newsletter
Prijavi se!

PREPOZNAJMO IZVORE ZNANJA

PREPOZNAJMO IZVORE ZNANJA

Važne uvodne postavke:

 

  • Svaka organizacija ima unutarnje i vanjske izvore znanja.
  • Sve izvore znanja trebamo prepoznati i sustavno koristiti.

 

 

 

Unutarnji izvori znanja

Postoje tri prepoznata unutarnja izvora znanja:

1. pojedinci,

2. timovi,

3. zajednice (forum, grupa, ..).

 

Zaposlenici su osnovni unutarnji izvori znanja koje nastaje njihovom inspi­racijom i trudom, a računala i knjige su samo spremišta. Proces stvaranja znanja varira od osobe do osobe, ali u osnovi postoje dva puta:

a) Samoispitivanje i sinteza. Zaposlenik radi sa svojim znanjem i pomoću vlastitog poznavanja područja razvija novo znanje.

b) Spontano stvaranje. Odlične ideje dolaze u snovima, dnevnim maštanjima, razmišljanjima, razgovorima, kontaktima, osobito kada su najmanje oče­kivane.

Timovi su najčešći oblik grupne interakcije u stvaranju znanja. Imaju sljedeće posebne karakteristike: najčešće ih organizira menadžment, orijentirani su na projekt ili zadaću sa specifičnim parametrima i članovi često dolaze iz različitih organiza­cijskih jedinica s posebnim znanjima i iskustvima.

 

Zajednice prakse razlikujemo od timova u pogledu usmjerenja i namjene. One su grupe ljudi okupljenih radi rasprave i istraživanja područja od zajednič­kog interesa. Često nema strogo određenih tema, tako da je moguće istraživanje mnogih područja od zajedničkog interesa, kao i dublje međusobno upoznavanje. Zajednice za virtualne sastanke, koji mogu potrajati duboko u noć, najčešće ko­riste internet ili intranet. Članovi zajednice nisu pod pritiskom rokova, već su pokretani vlastitom željom za znanjem i razumijevanjem. Nove ideje ne dođu uvijek samo iz unutarnjih izvora znanja, već također i iz vanjskih. One su često kupljene, dobivene suradnjom, ili prilagođene. Nije neu­običajeno da konkurencija potakne nove ideje. Za početak bi bilo vrlo korisno objaviti imena brokera znanja (npr. na intranetu), koji mogu povezati one kojima je znanje potrebno s unutarnjim i vanjskim znalcima.

 

Vanjski izvori znanja

 

Prepoznavanje i njegovanje vanj­skih izvora znanja jednako je važno kao i razvijanje osobnih unutarnjih izvora. Vanjsko znanje možemo steći:

  • nabavom (kupnja, spajanja);
  • prilagodbom (kopiranje, poboljšanje onoga što radi konkurencija);
  • suradnjom (dobavljači, partneri, klijenti, treće organizacije-konzultanti).

 

Nabavljanje znanja je čest način osiguravanja znanja iz vanjskog izvora. Mnoge kompanije primjenjuju kupovanje kao način proširenja baza znanja. Kupovanje i spajanje postaje sve češće u današnjem brzo promjenjivom poslovnom okruženju. Želja za povećanjem udjela na tržištu uz sve brže uvođenje novih proizvoda sve više potiče kupovanje znanja.

Prilagodbu znanja neki zovu  dobrim poslovnim potezom. To naročito može biti istina ako kupljeno znanje maksimalno prilagodimo našim potrebama i poboljšamo. Tako možemo značajno povećati našu bazu znanja.

Suradnja s vanjskim izvorima može biti korisna za obje organizacije. Organizacije načešće surađuju s dobavljačima, kupcima, partnerima i kozultantima. Dobavljači također surađuju s brojnim kupcima. Oni mogu biti spremni na suradnju na području novih proizvoda i povećanju razine djelotvornosti. Ako dođe do povećanja našeg posla, to će i njima pomoći. Kupci mogu imati ideje koje nam pomažu. Korisnici naših proizvoda i usluga često vide ono što smo mi propustili, tako da suradnja s njima može biti vrlo korisna. Mudro je razviti jake i otvorene odnose s kupcima. Partneri koji s nama rade na zajedničkim poduhvatima i razvoju novih proizvoda mogu biti snažan izvor novih znanja. Njhova mišljenja i kontakti u kombinaciji s našim može dovesti do izvrsnog sinergijskog učinka. Konzultanti mogu biti izvrsni katalizatori za stvaranje novog znanja.  Oni moguće ne mogu biti na razini partnera, ali ipak njihov doprinos može biti vrlo vrijedan.

 

U Zagrebu, 23-02-2010.                                                    
 dr. sc. Ivica Oslić

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing