RSS
Newsletter
Prijavi se!

PREVLADAJTE DOSADU NA NOVOM RADNOM MJESTU

Ako imate problema ostati fokusirani i budni na poslu, jer imate previše praznog hoda, evo nekoliko savjeta kako da prevladate početnu dosadu i zaradite respekt kolega. Ovo je posebno važno ako ste novi na poslu pa još nemate „posla preko glave" ili vam radno mjesto nije formirano do kraja. Preporuča se - budite aktivni! To je najkorisnije i za vas i za poslodavca.
1. Napišite na papir sve svoje dnevne zadatke
Stavite na papir sve zadatke koje morate obaviti u toku dana i zabilježite kada ih obavite. Vrijeme će tada puno brže proći, a vi ćete imati konkretan uvid u sve ono što ste obavili. Također ćete biti sretni što imate evidentan dokaz da ste nešto radili, u slučaju da se netko od kolega ili, ne daj bože, nadređenih, bude žalio da niste puno radili. Time ćete dokazati da ste obavili svoje zadatke i ispunili obaveze brzo i korektno.

2. Tražite da vam daju više posla
Budite otvoreni sa svojim nadređenim i objasnite mu da ste voljni raditi više i razvijati svoje sposobnosti, uključujući i zahtjevnije zadatke. Ako se posao u vašem uredu zasniva na timskom radu, otvara vam mogućnosti da se mijenjate za posao s kolegama. Primjerice, ako netko ne voli telefonski zvati klijente, vi preuzmite na sebe tu dužnost. Osim što ćete ispuniti kvalitetno radno vrijeme, kolega će vam biti zahvalan.

3. Volontirajte za zadatke koji nisu vezani uz vaš posao
Uključite se u društvene aktivnosti. Ako netko u tvrtki odlazi u zasluženu mirovinu, planira se piknik za zaposlene ili se organizira zabava na poslu, volontirajte na organizaciji proslave. Tako ćete se dodatno zaposliti, a drugima pokazati da ste sposobni koordinirati više ljudi uključenih na jednom projektu, što u konačnici može biti znakovito vašim šefovima.

4. Pokažite šefu da ste sposobni
Ako u opisu vašeg posla stoji da trebate kompletirati neke financijske izvještaje i prezentirati ih nadležnima, zašto ne biste razmislili o što boljoj prezentaciji, osvježenim formatima? No, u želji da vaš šef ipak ne pomisli kako mu se želite dodvoriti, napravite ih bez najave, a potom pitajte možete li preformulirati izvještaj. Ako šef pristane na novitete, vi imate asa u rukavu, a za završnu verziju trebat će vam tek par dana. Tako ćete izbjeći da se šef osjeća ugroženim jer ste sposobniji od njega ili da ne pomisli da mu se dodvoravate.

5. Mislite drugačije o svom poslu
Zaposlenici često nakon nekog vremena, pogotovo ako rade neke manje zvučne poslove, počnu osjećati da su manje vrijedni od drugih kolega. Da biste to izbjegli, uvijek mislite o svom poslu, posebno ako je dio nekog timskog rada, kao o bitnoj karici u cijelom procesu. Čak i najmanji posao u tvrtki ključan je da bi klijenti na kraju bili zadovoljni. A ako pritom kolege počnu pozitivno pričati o vašem pristupu poslu, pa to slučajno dođe do nadređenih, smiješi vam se ipak odgovornija karijera.

6. Naučite više o kompaniji za koju radite
Iskoristite prednost toga što ste novi na poslu i postavljajte što više pitanja o tvrtki. Preispitajte kako radi svaki pojedini odjel, upoznajte se sa svim kolegama, s njihovim zadacima, pokušajte dokučiti politiku u tvrtki, procedure, radne obaveze pojedinca. Jednostavno pitajte, pozorno slušajte i čitajte što je više moguće.

7. Radite na sebi
Iskoristite činjenicu da na početku karijere imate dovoljno vremena posvetiti se usavršavanju nekih vještina, učenju stranih jezika i sl. Radite na sebi i svojim sposobnostima što je više moguće, jer jednog dana, kada ćete se penjati na korporativnoj ljestvici, imat ćete premalo vremena za sve te stvari, a ako ih budete usavršili, doći će vam kao kvaliteta više.

8. Pronađite svog mentora
Na bilo kojoj stepenici karijere dobro je imati nekoga tko će biti vaš mentor i podučavati vas poslu. On će vam pomoći da bolje shvatite posao koji radite, da razvijate vlastite sposobnosti, da bolje razumijete struku i da se bolje pripremite za kasnije zahtjevnije uloge.

I na kraju, izbjegavajte govoriti negativno o svom poslu, jer ćete time (a tek ste krenuli u poslovne vode) stvoriti negativno mišljenje o sebi, ne samo među kolegama, nego i među pretpostavljenima. Time ćete zapečatiti sudbinu početnika i vjerojatno na tom mjestu ostati vrlo dugo. Umjesto toga, prihvatite sve obaveze kao izazov za dokazivanje, radite na sebi i razvijajte svoje talente.

http://www.askmen.com/index.html

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing