RSS
Newsletter
Prijavi se!

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ: PRONAĐITE VREMENA ZA PRIČE DJECI

Nezamislivo je djetinjstvo bez priča pa kako ih ne priuštiti svojim mališanima?

U potrazi za inspiracijom i od nas samih se očekuje kreativnost za koju je ponekad teško naći prostora u burnoj svakodnevici. Pa ipak, ne budimo lijeni i njegujmo dijete u sebi samima, a svoje najmlađe povedimo u svijet mašte bez kojeg nema sretnog djetinjstva!

Carl Honore stajao je u redu za registraciju putnika na rimskom aerodormu Fiumicino, kad ga se na obližnjem kiosku nešto jako dojmi. Pultom se kočoperio naslov: „Kako ispričati djeci priču za jednu minutu“. Zbirka „brzih priča“ u formi knjižice sadržavala je 50 veoma skraćenih, jednominutnih bajki. Eto, pomislio je, i pričanje priča je usavršeno! Uz knjižicu prodavao se i CD, sa snimljenim glasom. Tek usput, sjetio se što bi na to rekli slavni pisci bajki i njihovi slavni likovi, Hans Andersen i Mala sirena, pa braća Grimm s Trnoružicom te Carlo Collodi i njegov Pinokio, ili Ivana Brlić Mažuranić s Kosjenkom i Regočem?

Carl je zaključio kako bi ovom „inovacijom“ mogao riješiti stari problem koji je tinjao između njega i četverogodišnjeg sina - pričanje priča! U pomanjkanju vremena, nervozi, otac bi neku priču ponekad jako zbrzao i skratio. A znao bi i namjerno birati kraće priče. Sin se bunio: „Užasno brzo čitaš, tata!“ Na vratima bi čuo: „Želim još priča, tata.“ Htijući kupiti i knjigu i CD, Carl se u zadnji čas osvijesti: „Jesam li potpuno poludio?! Cijeli je svijet postao 'velika škola ubrzanja', a ja sam, evo, zamalo krenuo u još jedan viši razred te 'škole'.“ Sjetio se da je termin „potpuna osjednutost brzinom“ skovao američki fizičar Larry Dossey 1982. g. (kako bi tek ovo naše danas taj nazvao?)

Na koncu, kupio je „običnu“ knjigu bajki. I uskoro se dao na pisanje jedne posebne knjige i velikog hita.

 

* * *

 

I moje se kćeri rado sjećaju tatinih priča prije spavanja, a jedna im bijaše najdraža. Dakle: „Jedan stari mornar odlučio sagraditi drvenu barku. Kako mu oveća soba na prvom katu bijaše prazna, pretvori je u radionicu. Postavi kobilicu broda i krene... Radio je i gradio, pilio i zabijao. Volio je svoj budući brod i rad na njemu. Jedva je čekao jutro da može opet lijepiti, blanjati... Djelo je raslo i za pola godine barka bi gotova. Ali kako je porinuti u more? Nalazila se na prvom katu. Prozor je bio malen da je provuče kroza nj. Sav u čudu, mornar pomisli - bih li razotkrio krov - ali kako tako težak brod podići uvis? Da ga prepili na dva, tri dijela? Sjeti se da će demontirati brod i od zgotovljene ga građe izgraditi nanovo, pod obližnjom  nadstrešnicom. I tako je i bilo: još je jednom uživao u cijelom poslu pravljenja barke. Napravio je tako savršen brod koji je i sam mogao veslati. Mornar bi za to vrijeme ležao na pramcu i uživao; želio je nadoknaditi sve čega nije bilo tijekom teškog života. Jer 'mornarski kruh ima sedam kora.'“

„Kako kruh može imati sedam kora?“, pitaju me malene. Krenuo sam dalje smišljati. Jer cijela priča se rodila „iz glave“. Djeca često znaju navaliti: „Pričaj mi priču 'iz glave'“. Dakle, novu, izvornu.

Kao i mnogi drugi očevi, mogao bih, '100 godina poslije', o svemu tome kazati: „Žao mi je što više priča nisam smislio. I puno ih više pričao djeci.“

Pričanje priča je tzv. spora aktivnost i ima smisla samo kao spora. Kao šetnja, vrtlarenje, crtanje, ćaskanje, štrikanje, pisanje, čitanje, šetnja s djetetom, listanje novina u gradskoj knjižnici, gledanje starih fotografija ili filma. Čovjek danas mora naći vremena za „spore sate“. Knjiga koja sve to opisuje zove se: Pohvala sporosti. Svjetski je hit, a napisao ju je Carl Honore nakon iskustva na onom aerodromu.

 

Goran Tudor & Milna Tudor Kalit 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing