RSS
Newsletter
Prijavi se!

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU! RATKO ZVRKO - UMNAŽAJUĆA PLEMENITA DUŠA

NEŠTO JAKO DOBRO, BAŠ ZA DUŠU! RATKO ZVRKO - UMNAŽAJUĆA PLEMENITA DUŠA

Kreni stazom koje nema/ To će biti tvoja staza/ Tko zna što ti sutra sprema/ Taj tvoj put bez putokaza/ Al' znaš: to je tvoja cesta/ A to nekamo ipak vodi/ ... zato brodi... (ulomak iz pjesme Ratka Zvrke Tvoja staza)

.

Pjesnik za odrasle, pisac i pjesnik za djecu, boksač, plodni novinar, kreator reklamnih slogana... Može li sve te uloge i talente nositi jedna osoba? Eto može. Uspjelo je to Ratku Zvrki za njegova života (1929.-1998.)

* * *

 

Zvrko je imao mnoge prijatelje, pjesnike, novinare, djecu, bio je jako omiljen. S Dobrišom Cesarićem dopisivao se u stihovima (a kako bi i inače dva pjesnika to radili J ). Duhovit, kreativan, human... već kao gimnazijalac smislio je za tadašnju tvornicu Union, a današnji Kraš, vječno čuveni slogan „Bilo kuda, Kiki svuda.“ Mnogo ste puta bili opčinjeni hrabrim djelima ljudi na moru, zar ne? O njima ste saznali zahvaljujući Vjesnikovoj Plavoj vrpci - trofeju za plemenite pothvate na moru, a nju je opet Ratko Zvrko osmislio (nadamo se da će nagrada ostati na životu i nakon likvidacije dnevnika Vjesnik, 2012.). Zatim je... zatim je Zvrko utemeljio dječje romobilske utrke oko HNK u Zagrebu i pri tome izrekao čuveni slogan kojega se opet sjetimo svake godine u rujnu kad prvašići krenu u školu: „Brzina ali oprez!

Od djela najpoznatija mu je zbirka pjesma Grga Čvarak iz 1967., jedna od najnakladnijih knjiga hrvatske dječje književnosti. Pjesme opisuju razuzdanoga dječaka Grgu Čvarka koji kao i svaki dječak ima dobre i loše osobine. Središnja ideja je da u svakome od nas postoji i dobro i zlo te da treba težiti dobru. Grga ima naglu narav, tuče se s dječacima, životinje gađa praćkom, mnogo toga radi kako ne treba... Ali Grga, taj tanak i mršav dječak bolesnoj majci donosi limunadu i aspirine da bi brže ozdravila, žalosti se vidjevši kako Mila pada u jarak i ogrebe koljena.

Našavši se kao pjesnik, Zvrko je početak imao u nečem mnogo „čvršćem, ovozemaljskome”. Bio je prvak Hrvatske u boksu 1945. g. Najpoznatiji meč ima 1943. g. Dubrovniku, pobijedivši prvaka Italije Lodovica Giobbija. Stanovnici potiho slave „pobjedu na okupatorom“, na što ga talijanske vlasti sljedećeg dana sprovode u zatvor. Zvrko boksa najteži meč s višestrukim olimpijskim pobjednikom, Mađarom Laszlom Pappom, kad gubi, ali ostaje na nogama do kraja. Valjda su ga već tada vodile misli iz kasnijih stihova:

.

Čuj, kad ti je jako teško/ Kad te nešto strašno muči/ I kad ti je stvarno tijesno/ Na ulici i u kući/ Daj, odmahni lijevom rukom/ Daj, odmahni desnom rukom/ I odlučno, čvrsto kreni/ Za nečujnim nekim zvukom.

.

Goran Tudor (članak prenesen iz knjige-planera Učinkoviti menadžer 2013)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing