RSS
Newsletter
Prijavi se!

Zdravi život u poslovnom svijetu: RIZICI RESTORANA I POSLOVNIH RUČKOVA

Današnji način života često nas odvodi u restorane.

Poslovni sastanci, obiteljska slavlja, okupljanja s prijateljima, nedostatak vremena i volje za kuhanje kod kuće tog dana, mogu biti razlozi.

Uobičajni obroci u restoranima najčešće su količinski preveliki, sadrže dosta masnoća i šećera, a tu je naravno i alkohol. Stoga u većini slučajeva naši posjeti restoranima završe prejedanjem.
Ukoliko redovito odlazite u restorane, a ne znate pravilno „vagati" obroke, vrlo brzo ćete primjetiti pomak kazaljke na vagi udesno i, još gore, bušiti nove rupice na remenu. Što to znači za estetiku i zdravlje, dugoročno, dobro znate.

RUČAK SE BIRA DORUČKOM
Na odabir ručka u restoranu također jako utječe sastav vašeg doručka i prijepodnevne užine. Ukoliko ste dobro izbalansirali te obroke, što znači da ste si njima osigurali i ugljikohidrate i proteine, ali i masti, vrlo vjerojatno ćete za ručak imati dobar odabir. U slučaju da ste gladovali, ili popili samo kavu i pojeli neki keks, odabir će vršiti vaša glad i niska razina glukoze u krvi, i tada ćete vjerojatno odabrati masno, kalorično i nezdravo jelo. Zato je vrlo važno planirati obroke. Ne zaboravite doručak; po jutru se dan poznaje! Jutrom se ručak predodređuje.

IZBJEGNITE ZAMKU PREOBILNOG RESTORANSKOG OBROKA!
Mnogi će reći: „Kako da jedem zdravo u restoranu, kad je izbor tako sužen. Pa ne kuham u restoranu - ja!". E, pa imate itekako puno izbora. Evo par primjera za djelovanje sebi u korist u različitim tipovima restorana:

· Ako naručite pohano meso, za prilog ne smijete nikako uzeti
pomfrit. Obje namirnice su izuzetno masne; zajedno su tzv.
kalorijska bomba. Stoga neka vam prilog bude svakako kuhani
krumpir ili neko drugo kuhano povrće ili povrće sa žara.
· A najbolje vam je izbjeći bečki i slično u potpunosti i opredjeliti se za neko manje kalorično glavno jelo. Umjesto pohanog mesa, mnogo toga možete izabrati; na primjer, piletina ili teletina u vinu ili nekom umaku od povrća.
· Umjesto prženih lignji birajte one s žara i bez pomfrita kao priloga (zajedno obiluju mastima kao u priči). Prilog - naravno - kuhano povrće ili svježa salata.

· U talijanskom restoranu izaberite tjesteninu koja ne sadrži umak na bazi vrhnja (Carbonara i lazanje to imaju!). Vrlo dobra zamjena je: tjestenina u umaku od maslinovog ulja i povrća, od rajčice ili s bijelim ili crvenim umakom od školjaka, i uz to salata kao prilog.
· Kada naručujete pizzu tražite onu s mozzarelom, sadrži puno manje masnoća od klasičnog sira za pizzu. Količinu masnoće znantno ćete smanjiti ako izbacite šunku. Nutritivnu vrijednost obroka povećat ćete ako uzmete i sezonsku salatu kao prilog.


· Kineska hrana je dosta masna jer je većina jela pripremljena
prženjem u tavi tipa wok. No, dosta jela priprema se i kuhanjem
na pari, stoga od konobara zatražite takve. Možete uzeti
kuhane valjuške, a ne pržene, ili kuhanu rižu umjesto pržene.
No, pripazite s kineskom hranom iz jednog drugog razloga; ne
preporuča se prečesto konzumiranje radi umaka bogatih
natrijem. Slično je i s japanskom kuhinjom; umaci i marinade na bazi soje sadrže dosta soli.


· U meksičkim restoranima izbjegavajte čips tortilje, prženi grah,
jela s kiselim vrhnjem, deserte kao sopapillas (prženo tijesto s
šećerom).
· Budite sigurni da kad izađete iz nekog restorana brze hrane -
obilujete masnoćama. Npr. dupli cheesburger u McDonald'su
ima 23,8 g masti i 443 kcal, srednji pomfrit 16,7g masti i 337
kcal, a pita od jabuke 11,5 g masti i 210 kcal. Time ste unijeli ukupno 52 g masti. Preporuka je da 25-30% dnevne energije dolazi od masti, što za žene koje unose 2200 kcal iznosi oko 70 g masti. A u ovom slučaju u samo jednom obroku unijeli ste 75% preporučenog dnevnog unosa masti. Zato ako ste već tamo, uzmite sendvič s purećom šunkom-Mctoast ("samo" 9,7 g masti i 253 kcal) ili hamburger ("samo" 8,9 g masti i 253 kcal). Umjesto pomfrita uzmite pečeni krumpir, voćnu salatu umjesto pite od jabuka ili shake-a (14,3 g masti i 539 kcal nosi veliki shake od jagode).


· Pripazite s vinom, koje ide uz hranu stalno i usput. Visokog je
glikemijskog indeksa - brzo se razgrađuje, naglo povisuje razinu
glukoze u krvi, koja potom naglo pada pa ćete ubrzo nakon ručka
osjetiti potrebu za nečim slatkim i kavom. To je opasnije što su količine
vina veće. Inače, znajte da s jednim gramom alkohola unosite u tijelo
sedam kcal, što je samo malo manje od situacije s mašću (1 g masti =
9 kcal).
· Pripazite i na desert. Nakon dobrog glavnog jela, ne naručujte ga jer time unosite dodatnih 500 kcal, barem. Ako da, uzmite voćnu salatu umjesto kolača, voćni kolač umjesto čokoladne torte, itd. Ako već posebno volite neki kolač (ili dva), rezervirajte za njega „mjesto" u svom stomaku, a unaprijed se opredjelite za skromniji glavni obrok.


ZAPAMTITE GLAVNO PRAVILO: PLUS - MINUS!
S obzirom na pojačani rizik od unosa prevelike količine masti i šećera kod restoranskog tipa obroka, pridržavajte se svakako i uvijek glavnog pravila „plus - minus". Zapamtite da je najbitnije uravnotežiti obrok. Znači:
- ako ste pretjerali s glavnim jelom, ne uzimajte desert. I obrnuto!
- ako je glavno jelo kalorično, promijenite predviđeni prilog i svakako zatražite neki lakši.
- ako volite pijuckati vino, pazite na količinu hrane.

NAĐITE SVOJE RESTORANE
Kako raste svijest o važnosti pravilne prehrane, tako i mnogi restorani u svoje menije uključuju sve zdraviju ponudu. Čak i restorani brze hrane već nude razne salate (naravno, kad isključite masni umak koji ide uz njih) i sendviče ili toast bez prženog mesa kao osnove.

Sve možete konzumirati, ali umjereno. Pazite na ukupnost!

dipl.ing. Milna Tudor, nutricionistica

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing