RSS
Newsletter
Prijavi se!

S KOLIKO TAKTIKA U POSLU I ŽIVOTU

S KOLIKO TAKTIKA U POSLU I ŽIVOTU

Na jednom američkom sveučilištu istraživala se preporučiva količina blefiranja i taktiziranja u kartaškoj igri preferans.

Zaključak je jako zanimao pasionirane kartaše ali i sve druge: što se preporučuje? Puno blefirati i riskirati?

 

Ili je bolje ići utabanom stazama, biti oprezniji i držati se "sigurne obale"? Nađeno je da na dulje vrijeme najbolje rezultate donosi strategija umjerenog, kontroliranog taktiziranja. U pojedinom se slučaju događalo da bi neki veliki blefer zaradio mnogo, ali bi dosta puta i izgubio mnogo. Događalo se, istina rijetko, da i vrlo oprezni kartaš dobro zaradi. Češće bi ipak samo skupljao novčić po novčić, a na kraju igre zaliha bi bila slabašna (kao u onom grafitu: "Štedite svakog dana jednu kunu i na kraju godine ćete vidjeti koliko ste siromašni."). Najviše su zaradili kartaši koji su taktizirali umjereno, pažljivo birajući trenutke kada forsirati igru i ići "do kraja", a kad ostati postrani i pustiti druge da se zalijeću.

Potvrdilo se staro narodno pravilo da su umjerenost i srednji put najbolji. I starogrčki pisac, filozof Hesiod u knjizi Poslovi i dani kaže: "Umjerenost je blagorodna." U 18. stoljeću lord Chesterfield je slično savjetovao svog sina dok je ovaj studirao i službovao po udaljenim gradovima Europe. Redovitim pismima stizale su sinu od oca i druge dobre životne preporuke, i dandanas aktualne:

  • Najbolja u svemu ti je zlatna sredina.
  • Razum u glavu neka ti je stalna životna vodilja!
  • Jurni naprijed kad dobro procijeniš da je to za tebe dobro.
  • Stoj i pričekaj kad se nešto slabo vidi i ne razaznaje.
  • Odustani na vrijeme, kad je nužda za to.

Sve što smo o taktiziranju i poduzimanju rizika ovdje rekli lako se primjenjuje u svim područjima - u poslovnim pregovorima, prodaji, upravljanju kompanijom, poduzetničkim projektima i investicijama. Umjereno riskiranje i umjereno taktiziranje! Najveći menadžer 20. stoljeća, spasitelj automobilske tvrtke Chrysler, Lee Iacocca je ukazao i na nužnost i na pogibelj riskiranja u kultnoj knjizi Autobiografija riječima: "Treba riskirati, ali neka vam to ne postane stalna praksa." S druge strane, ni pretjerani oprez i izbjegavanje rizika nisu dobri, što oslikava aforizam: "Brod u luci je na sigurnom. Ali brod nije građen za to." Dakle, treba u akciju i rizike, ali mudro!  

 

Goran Tudor (Učinkoviti menadžer 2012.)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing