RSS
Newsletter
Prijavi se!

SPUŠTANJE NA LJESTVICI – DOWNSHIFTING

Jednoj poznatoj zagrebačkoj odvjetnici prelila se čaša. Bio je jedan sat iza ponoći, imala je na sebi trenirku i tenisice. Vozila se pustom avenijom kad ju je zaustavila policija, valjda radi rutinske kontrole (tko ima lunjati gradom u to doba noći!?). Stresla se kad je shvatila da nema uza se osobne dokumente (u žurbi ih nije ponijela).
Pozvali su je neka otvori prtljažnik automobila: unutra su bila tri laptopa i dosta drugih uredskih stvari. Jedan je policajac upita: "Vi se bavite trgovinom?" Ova, puna jada, odgovori: "Ne. Bila sam na preuzimanju stvari kako bih naplatila svoja potraživanja od bezizglednog dužnika..."

........................

 

Kakva užasna noć! Shvatila je: "Ovo nije ono pravo". I odlučila.
Mnogi uspješni poslovni ljudi, profesori, odvjetnici, na Zapadu i kod nas, u zadnje vrijeme, dolaze odjednom do zaključka kako ih uspješna karijera više ne ispunjava zadovoljstvom. Mnogo više dana u godini su napeti, neraspoloženi, u stresu, nego li poletni i sretni. Zaključuju kako ih "ovaj način života priječi da žive bolji život!". Kultura napredovanja u karijeri i nagona stjecanja dobiva tako ozbiljnoga konkurenta. Procjenjuje se da je u 2002. godini čak 12 milijuna zaposlenih Europljana pomislilo: "Što mi sve ovo treba?". Zatim su donijeli odluku o "velikom zaokretu u životu", odbacili karijeru i novac da bi se posvetili tzv. istinskim vrijednostima, životu koji ispunjava iznutra, druženju s obitelji i prijateljima, mirnom životu. Nije im više bilo važno što misle drugi, što je in ili novo. Naravno da nisu napustili rad, ali su odabrali posao koji traži manju odgovornost i kraći radni dan (nema više od 8 do 20 sati). "Sišli su" i postali - "obični" stručnjaci, građani koji nalaze vrijeme za knjigu, pjevanje u zboru, kavu, vrt, glazbu i predavanje, putovanja, planine, igranje šaha s ocem, tečajeve i dr. Novi trend nazivan je downshifting - ili - dragovoljno spuštanje na ljestvici. Psiholozi smatraju da se tu radi o obliku pobune protiv duboko usađenih (upitnih) društvenih vrijednosti koje svi znamo kao - nagon rada, stjecanja, šopingiranja, napredovanja, itd.. U potragu za "novim životom" češće kreću osobe od 40 do 50 godina, s tendencijom spuštanja te granice.

G. T.

 

(Samo za osobnu upotrebu. Nakladnička prava M.E.P.)

 

www.manager.hr

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing