RSS
Newsletter
Prijavi se!

EDMUND HILLARY, HEROJ MT. EVERESTA I LJUDSKOSTI

EDMUND HILLARY, HEROJ MT. EVERESTA I LJUDSKOSTI

Tko će živjeti dugo? Osoba koja se uspije popeti na Mt. Everest ili ona koja omogući gradnju 30 osnovnih škola? Hmm. A što ako to učini ista osoba? To se dogodilo lordu Edmund Hillaryju! Obje slike su ušle u njegov spomenar. Baveći se nesvakidašnjim (a bio je posve običan i jednostavan čovjek), navršio je sretnih 88 godina?

Dobro su znani izvori dugog života i sreće, od kojih je niz njih i junak Hillary znao iskoristiti: aktivnost, stvaralaštvo, posvećenost nekoj svojoj misiji, kretanje, suživot i česti boravak u prirodi, pomaganje drugim ljudima i društveno koristan rad. "Sir Hillary je bio herojska ličnost, ne samo zbog osvajanja Himalaje, nego i zbog životne odlučnosti, skromnosti i velikodušnosti", izjavila je povodom njegove smrti Helen Clark, premijerka Novog Zelanda. Hillary je pronalazio svoje životno poslanje kroz četiri uloge; bio je alpinist, istraživač prirode i dobrotvor.

Čudesno je - kako je taj čovjek kojem je uspijelo prvome popeti se na snježni „krov svijeta", zapravo vidio snijeg po prvi put u životu u 16. godini, kad je s drugovima iz škole išao na izlet u novozelandsko skijalište Mt Raupheo. Tada otkrivenu strast prema planinama, kasnije je potvrdio gledajući ih onako i - odozgo - budući da je u Drugome svjetskom ratu letio na vojnom avionu kao navigator.

Pred sam rat Hillary se o svom cilju povjerio prijatelju: "Jednog ću se dana popeti na Mt. Everest, na vrh svijeta sa 8850 m."

U pratnji mu je bio vjerni nepalski Šerpa, Tenzing Norgay i njh su dvojica to obavila 29. svibnja 1953. Predajući se sav svom novom penjačkom poslanju, u 34. godini Hillary postaje "profesionalni istraživač". Polazi na Južni pol, šest puta osvaja Himalaju, po toj „svetoj planini" traga za mitskim snježnim čovjekom Yetijem. I sve je to potrajalo do travnja 2007. i njegova posljednjeg osvajanja Nepala, kad je u 86. godini pao i teško se ozlijedio. Od posljedica je umro u siječnju 2008. Rođen je 1919.g.

 

Svoje alpinističke uspjehe Hillary je uspješno spojio s velikim humanitarnim radom. Bio je prijatelj, dobrotvor i počasni građanin Nepala. Osnovao je zakladu Himalayan trust, kojom je omogućio gradnju mnogih nepalskih bolnica, mostova, škola.

Svatko bi očekivao da je Edmund Hillary bio snažne, dominatnte, komunikativne osobnosti, ali ništa od toga; bio je vrlo skroman, stidljiv, u djetinstvu "socijalno neprilagođen". No, čovjek se životom razvija. Odlazak ovog heroja sa ovog svijeta odlično nas podsjeća - kako se herojem i postaje. Odlučnošću, vjerom u ljude, posvećenošću idealima, ciljevima, samodisciplinom! O svemu tome lijepo govori osobna iskaznica ovog uspješnog svjetskog čovjeka, koju treba pokušati zapamtiti.

 

 

Goran Tudor

(Članak preuzet iz tradicionalnog priručnika - planera Učinkoviti menadžer; više o ediciji i mogućnostima naručivanja za 2010. i naredne godine na: http://www.manager.hr/planer-ucinkoviti-menadzer planeri i rokovnici)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing