RSS
Newsletter
Prijavi se!

MIRNO TEKU RIJEKE

Pokušajte nacrtati i doživjeti čovjeka - autora, samo kroz naslove tekstova koje je on pisao za skladbe: Mirno teku rijeke, Oko jedne hiže navek tići lete, Zalij to cvijeće suzama sreće, Bit ćemo dobri jednog dana, Proplakat će zora, Kad se male ruke slože, Maslina je neobrana... Kakav može biti čovjek koji ih potpisuje? Romantičan, human, dobar... sigurno i jednostavan, skroman. Da, taj autor tekstova bio je - Drago Britvić.
Britvić je bio rijetko sjedinjenje plementitosti, skromnosti, stvaralaštva, poduzetnosti i praktičnosti. Britvićeva životna misija bila je istovremeno biti:

MENADŽER, NOVINAR, PJESNIK!

Bio je jedan od utemeljitelja, glavni urednik i novinar Drugog programa Radio- Zagreba, čijemu su uspjehu umnogome pridonijele i njegove autorske emisije "Pod starim i novim krovovima", "Ulice i trgovi". Tu je i emisija "Sunčani sat" koja se i danas dobro "vrti". Slično je bilo s Festivalom kajkavske popevke u Krapini, čiji je Britvić utemeljitelj i prvi direktor. Za sve zasluge njegova ga je zavičajna Pitomača proglasila prvim počasnim građaninom, a RH ga odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Britvić je neumorno ispisivao poeziju ("tekstove") mnogim skladbama kojima su ondašnji najpopularniji pjevači obilježili mnoga desetljeća. Prijateljevao je i satvarao nezaboravne skladbe zajedno sa Zvonkom Špišićem, Arsenom Dedićem, Hrvojem Hegedušićem, Mišom Kovačem, Ibricom Jusićem, Vicom Vukovim.

Jedno stotinjak puta dobivao je razne nagrade i priznanja za pjesme Zagorju, Dalmaciji, Zagrebu, Slavoniji, mladima i starijima, fijakeru, zvonima i dvorištima, ljubavima. Kako i ne bi dobivao nagrade kad je napisao na "tisuće" tekstova skladbi. Njegovi se stihovi pjevaju u skladbama: Bože, čuvaj Hrvatsku, Kockar, Svirci moji, Potraži me u predgrađu, Bijeli Božić, Pusti da ti leut svira, Zadnji fijaker...

U jedinstvenom duhu vedrine i životnog optimizma piše stihove za vječne pjesme Mirno teku rijeke, Milioner, Kad se male ruke slože (naslovna skladba u dječjem filmu Vlak u snijegu, prema knjizi Mate Lovraka).

Uza sve to, nikom nije jasno kako je Britvić mogao biti tako skroman, toliko samozatajan i jednostavan, čak do te mjere da mu se nije "dalo" otići na dva rasprodana koncerta u Lisinskom, kad je cijela elita predratnih jugoslavenskih pjevača izvodila samo Britvićeve pjesme. Dragi Britviću u čast.

Drago Britvić je živio od 1935. do 2005.

Iz njegove ostavštine izdvajamo pjesmu Mirno teku rijeke koju je tako zanosno mogao otpjevati samo nezaboravni glas velokog čovjeka Vice Vukova koji je nažalost nakon nesretnog slučaja pada na saborskim stepenicama preminuo 24.9.2008.

 

MIRNO TEKU RIJEKE

Mirno teku rijeke
mirno žita šume
svjetlo njiše misli
misli njišu šume.

Ptica let šara svod
pršti pjev u jasni vedri dan
jasni dan, vedri smijeh
vedar čovjek nikad nije sam.

A što takneš, svaku travku, cvijet
tu si velik ti i tvoj je svijet.
Onda mir, samo mir
Rijeka, šuma, plavi svod i ti.

Još da skineš dugu
sjajnu, vrelu, žarku
sve bi zlato dana
stalo u tu bajku.

Ptica let šara svod
bršti pjev u jasni vedri dan
jasni dan, vedri smijeh
vedar čovjek nikad nije sam.

A što takneš, svaku travku, cvijet
tu si velik ti i tvoj je svijet.
Onda mir, samo mir
Rijeka, šuma, plavi svod i ti.

 

Drago Britvić

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing