RSS
Newsletter
Prijavi se!

RAD ZA SREĆU DRUGIH ILI - SVEĆENIČKI MARKETING

Župna zajednica Willowcreek Community Church, u Južnom Barringtonu, nadomak Chicaga, dobila je titulu najveća lokalne crkvene zajednice u SAD-u jer je dosegla brojku 13.000 aktivnih župljana. A sve je to stvoreno u samo 15 godina rada, u drugoj polovici 20. st., od ruku i srca novog mladog svećenika Billa Hybels, pokretača svega.

Hybels se pokazao iznimnim duhovnim učiteljem, ali i odličnim organizatorom, menadžerom i stručnjakom za marketing. Kad je započeo raditi na projektu, mjesnu je crkvu pohodilo doista malo vjernika, iako je stanovništvo u gradu brzo raslo. I konkurencija je u regionu bila velika, razne crkvene zajednice u gradu su se prosto otimale za svoje nove članove, vjernike. No, Bill Hybels je postavio veliki cilj, i dobro je znao kako treba raditi da bi ciljeve ostvario. Prvo je odlučio popraviti dostupnost svoje „usluge".

 

Napustio je svoj ured i krenuo klijentima u susret. Išao bi po kućama, od vrata do vrata i pitao: "Zašto ne odlazite u crkvu?" Želio je na licu mjesta upoznati život, nade, probleme mještana i stvoriti crkvu prema potrebama potencijalnih vjernika.

 

Sljedeće što je uradio bio je sadržaj ponude. Na primjer, uveo je novost - misu srijedom uvečer, budući da su mnogi zaposleni roditelji željeli nedjelju provoditi sa svojom djecom, pa nije bilo vremena za nedjeljni odlazak crkvi. I to je odlično prihvaćeno.

 

No, Hybels ide dalje, osluškuje i reagira kako treba. Svoje propovijedi snima na kazetu koju župljani dobivaju pola sata kasnijem na odlasku iz crkve. Na tu je ideju došao jer su mu vjernici znali ponavljali: "Želim propovijed slušati dok se vozim kući ili na posao, kako bih vaše poruke brže i lakše ugradio u život". Ponavljanje je majka učenja.

 

Župljani su znali reći i ovo: "Propovijed nam nalaže da promijenimo život, ali ne govori dovoljno - kako to učiniti". Hybels je zato poboljšao propovijed tako da je svaka završavala i savjetima kako dalje raditi na sebi.

 

Veliku je pozornost pridavao višesmjernoj komunikaciji, kako bi svi mogli i slušati i kazivati. Na stoliću pored izlaza iz crkve postavio je i "knjigu reklamacija i prijedloga" gdje su ljudi mogli upisati ideje kako poboljšati rad zajednice.

 

Da bi ostvario svoje poslanje, Bill Hybels je iskreno prihvatio marketinšku maksimu: "Kupac je kralj". Sve je radio na korist župljana. Pomagao svima da im služenje vjeri postane ugoda i laka aktivnost. Dalje je sve išlo samo od sebe.

 

Znamo kazati kako za velike stvari treba veliko srce. Hybels ga je imao tako mnogo. Ali je gdje je našao toliko smisla i znanja? Naime, pojekt "Willowcreek" Hybels svećenik je pokrenuo kad je imao 24 godine.

 

 

(Inspirirano slučajem iz knjige P. Druckera Najvažnije o menadžmentu, MEP, 2005.)

 

Mira Armour & Goran Tudor

 

Sva prava pridržava MEP doo, Zagreb

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing