RSS
Newsletter
Prijavi se!

ODMOR PO POVRATKU KUĆI

A kad se vratite kući s posla, kako se odvajate od prijepodnevnog i vanjskog svijeta? Znate već na što mislimo. Vani je život 21. vijeka, dinamičan, kompliciran. A dom je mjesto koje bi moglo donijeti mir, zadovoljstvo, obnovu.

Razborito bi bilo popodne pomisliti: "Završio je jedan dio mog dana, pa neka počne i drugi". Treba misliti pozitivno! Ne svetite se jutarnjem dijelu svog života, ne govorite popodne o svom poslu Ioše. To produljuje stres, ono negativno se ukopava u podsvijest.
Po dolasku kući, dobro je posaootpustiti pred vratima, koliko god se može. Neki Ijudi isključe mobitel; on im ionako i prije svega služi za brzu, operativnu, poslovnu komunikaciju. Moguće je skinuti i sat 5 ruke jer ste tijekom dana na njega "sto puta" pogledali (pogledajte povezani prilog ("Sat je neko njegovo božanstvo"). Kad izujete cipele, spremite ih u ormar da ni one ne podsjećaju na vanjski svijet. Najvažnije od toga -ne nositi papire kući! Tih sat-dva koje ćete provesti u radu kasno uvečer upropastit će sve moguće dobre učinke odmora i boravka u domu. To je opasno Ioša navika. Imam prijatelja koji je prije govorio (a sada ne): "Neke poslove moram obaviti subotom da me u ponedjeljak dočeka manje". Ili: "Navečer se pripremam pa mi je Iakše ujutro". Time se malo dobiva... možda tek trenutačni prolazni osjećaj olakšanja. Takav radni ritam vodi sustavnom iscrpljivanju i možda teškim trajnim posljedicama. Kap po kap i čovjek se nakon desetak godina toliko istroši da oporavak vrlo spor i skup, često i samo djelomičan. Stoga vikend treba sačuvati -pod cijenu otkaza- ponajprije za obnovu tjelesne, mentalne i emocionalne energije.
Dobro je unijeti malo humora i smljeha u popodnevni život; pričanje viceva i šala, pola sata prepričavanja smiješnih zgoda odlično paše. Ili, nekoliko puta u tjednu pogledati dobru komediju na videu ili TV-u. Unaprijed pretite tite programeTV-postaja i dobro birajte kad ćete uključiti televizor, a gasite ga uvijek kadnema ničeg što vrijedi (neka ne radi usput!). Posvetite se djeci svjesno i savjesno, razgovorom ili pomoći u učenju. Ne dogovarajte poslovno javljanje nakon 20,00 sati. Možete koji dan posvetiti i nekoj dobrotvornoj aktivnosti. Svakako je dobro imati kućnog Ijubimca, možda psića, tog "najzahvalnijeg prijatelja". Dokazano je da Ijubimci djeluju kao antistres tableta.

K.P.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing