RSS
Newsletter
Prijavi se!

ŠTO ŽELE ZNALCI?

ŠTO ŽELE ZNALCI?


Važne uvodne postavke:

• Znalci (knowledge workers) su zaposlenici koji prvenstveno rade s informacijama, ili razvijaju i koriste znanje na radnom mjestu.
• Znalce nalazimo među informatičarima, profesorima, odvjetnicima, arhitektima, inženjerima, fizičarima, liječnicima, medicinskim sestrama, znanstvenicima i drugima.
• Organizacija mora naći i zadržati znalce, jer su jako korisni na mnogo načina.

 

Od početka industrijske revolucije pa sve do nedavno, većina zaposlenika očekivala je da će njihovi poslodavci biti pošteni, da će dobivati pravičnu plaću, i da će zadržati posao što je moguće dulje. Međutim, posljednjih dvadesetak godina računala su sve to jako izmijenila.
Poslije poljoprivrednika i industrijskih radnika stigao je novi naraštaj zaposlenika, češće nazvan znalci, i zauvijek je promijenio odnos zaposlenika prema radu kao i njihova očekivanja u pogledu rada. Pojavom računala i interneta oslobođeni mučenja u monotonom, ponavljajučem i dosadnom poslu, znalci više ne trebaju mnogo brinuti o pronalaženju posla za cijeli život i dobivanju plaće koju zaslužuju.Dakle, što može motivirati istinske znalce u novim i promijenjenim okolnostima? Da li bi vas začudila tvrdnja da novac više nije glavni motivator znalaca? Umjesto toga oni, tj. pojedinci čija je glavna imovina njihov intelektualni kapital, mnogo su više motivirani čimbenicima koji se odnose na sam posao. To su čimbenici koji uglavnom uključuju sljedeće:

• Izazovan posao. Znalci žele poslove koji su za njih izazov i tjeraju ih preko granica njihova znanja i mogućnosti.

• Posao koji pruža prigode za rast. Znalci traže poslove koji nude mogućnost ostvarenja karijere i izbora koji ne bi imali negdje drugdje. Sukladno kompetencijama oni mogu raditi na mnogim različitim mjestima, i zato traže one organizacije koje nude najbolje prigode.

• Okolinu koja ih izlaže novom znanju i tehnologiji. Uspješne organizacije znaju da privlačenje i zadržavanje najboljih zaposlenika danas znači mogućnost prednjačenja u brzo razvijanim tehnologijama. Organizacije koje ne mogu ostvariti ovaj motivirajući čimbenik doživjeti će neugodno iskustvo da njihovi najbolji i najsjajniji znalci prelaze raditi za konkurenciju.

• Mjesto gdje će dobiti izobrazbu i trening za posao. Znalci očekuju da će imati prigodu za izobrazbu i trening koji će im pomoći produbiti postojeće kompetencije, omogućiti usvajanje novih, i dati najsuvremenije znanje i kompetitivnost u stalno promjenjivim tehnologijama.

• Posao koji nudi stimulativno radno okruženje. Prema nedavnom istraživanju većina znalaca je izjavila da je bogata i stimulirajuća radna okolina glavni razlog za ostajanje na postojećem poslu. Njihovi napori su bili prepoznavani i nagrađivani, radno vrijeme je dovoljno fleksibilno tako da mogu obaviti obiteljske poslove kada je to potrebno, uživaju atraktivne pogodnosti (benefits), i osjećaju da radna okolina omogućuje učenje i proširenje njihovih horizonata. Svi ti čimbenici doprinose stimulativnoj radnoj okolini.


Organizacije 21. stoljeća suočene su s jedinstvenim paradoksom. One trebaju privući, zaposliti i zadržati najbolje znalce u svojem području i pored toga moraju ostvariti profit. Zadržavanje najboljih zaposlenika povećava operativne troškove, ali ti zaposlenici pomažu organizaciji da postane profitabilnijom npr. putem: analiza podataka, prepoznavanjem i razumijevanjem trendova, povezivanjima, razumijevanjem uzroka i posljedica, stvaranjem novih sposobnosti, stvaranjem i promjenom strategija. Najjednostavnije rečeno znalci su zaposlenici koji za novu vrijednost koriste svoje glave više negoli ruke. Ako organizacija ne prepozna što oni žele, izgubiti će ih. Da li želite da najmudriji i najvještiji zaposlenici rade za vašu konkurenciju?

 

Zagreb, 07. svibnja, 2010. dr. sc. Ivica Oslić

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing