RSS
Newsletter
Prijavi se!

Tehnika za vaš daljni razvoj: SVAKODNEVNI ZNACI ŠEFOVA POŠTOVANJA PREMA LJUDIMA

Tehnika za vaš daljni razvoj: SVAKODNEVNI ZNACI ŠEFOVA POŠTOVANJA PREMA LJUDIMA

Utjecajni svjetski poslovni časopis Wall Street Journal objavio je nedavno rezultate zanimljiva istraživanja među menadžerima u SAD‑u, njih 16.000. Istraživače je posebno zanimalo kako s ljudima rade oni šefovi koji ostvaruju najveće uspjehe. Nađeno je kako najbolje vođe... 

...odišu pozitivnim stavom prema suradnicima i, općenito, mnogo vremena i pažnje pridaju tom dijelu svog posla.

Učestalo iskazuju poštovanje i uvažavanje zaposlenima, čine to na višestruke "male" načine: traže njihov savjet, uvažavaju mišljenja, zanimaju ih i suprotstavljena mišljenja, s pažnjom ih slušaju. Trajno vode računa o ljudima, nikad ih ne zaborave. Savjetuju ih, a rijetko naređuju. Kad suradnik pogriješi, upućuju ga na promjenu pozitivnim stavom. ("Tebi se to inače ne događa, no ovo nije dobro učinjeno.") Pozdrave prvi na hodniku, oslove osobu po imenu. Znaju kad im suradnici imaju rođendan i imendan i čestitaju im. Ovi ih zbog svega rečenog podržavaju, nastoje izvršiti zadaće i više od dogovora. Postaju posvećeni. Kako piše u knjizi Kako postati osoba s utjecajem – "Uspješni šefovi su najprije – uspješni motivatori!" Uočavaju i koriste dobre osobine i sposobnosti ljudi, oslanjaju se na snagu ljudi, a slabosti nastoje ukloniti ili im ne dopustiti da dođu do izražaja (osvješćivanjem, rasporedom na drugi posao). Pjesnik i filozof Ralf W. Emerson piše: "Svaki čovjek ima pravo biti vrednovan i prihvaćen prema svojim najboljim trenucima i izdanjima."

Žena u prodavaonici

Neka žena doselila se u malo mjesto. Nakon nekoliko tjedana požalila se susjedu na slabu uslugu u lokalnoj prodavaonici. Potajno se nadala da će kritika biti prenesena trgovcu i izazvati promjenu u njegovu ponašanju. Sljedeći put kad je došla u prodavaonicu, vlasnik je dočeka vedrim izrazom. Kazao je kako mu je drago što ju opet vidi, upitao kako se snašla u novoj sredini, treba li joj kakva pomoć. Žena je isto popodne obavijestila susjeda o nevjerojatnom napretku u ponašanju trgovca: "Jesi li mu prenio moje zamjerke?" "Pa baš i nisam, nadam se da nećeš zamjeriti. Ali sam mu rekao nešto sasvim drugo. Kazao sam da si iznenađena i impresionirana kako je uspio razviti takvu trgovinu u našem malom mjestu."

Robert McNamara, bivši predsjednik Svjetske banke i potpredsjednik Forda, kazao je nešto o motivaciji: "Srce ide tamo gdje vidi da ga vole."

Goran Tudor, UM 2012

-------

VAŽNO ZA 10.000 ČITATELJA UČINKOVITOG MENADŽERA:

Godišnja knjiga-planer Učinkoviti menadžer 2017 izlazi iz tiska 10.11.2016. Naručite i Vi na vrijeme!

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing