RSS
Newsletter
Prijavi se!

Tehnike za vaš daljnji razvoj: „SILAZAK” A ONDA NALAŽENJE SVOG PRAVOG BIZNISA

Ovo je Suina priča 21. stoljeća!

Hajde, probajte i vi iskoračiti u veliku promjenu, u nepoznato posve, onako, odlučno! Onako kako je to učinila četrdesetogodišnja Sue Blacker dok je 2000-e odlično zarađivala kao financijska stručnjakinja u poslovnom središtu Londona (The City). Odlučila se za promjenu - i posla i mjesta življenja, željela se baviti nečim „stvarnim”, živjeti mirnije.

Sav dotadašnji život više joj je odnosio nego se novcima moglo nadomjestiti. U potrazi za više kvalitete života i više zajedništva, obitelj je krenula u seobu. Na sreću, Sue je dobila otpremninu, kuća u Londonu je prodana, u untrašnjosti Engleske kupljeno imanje. Kupili su i dvije „obične” ovce, pasmine Gotland koje su trebale pasti travu, “spasiti” supruga od košnje niz strminu. Život je bio polaganiji, prekrsna priroda novo okruženje, ali nestala je sigurnost dobrog posla. Radila je u nevladinom sektoru, izdavala i bungalove. Tada su one dvije ovčice postale nova sreća. (Tko zna koliko takvih prigoda svi imamo, a ostanu nedotaknute od nas?!)  

Gotland ovce potječu sa istočne obale Švedske, sa otoka Gotland, južno od Stockholma. Male po veličini, kratkog repa a bez rogova, radoznale a  tvrdoglave, vrlo su otporne i poznate po kvaliteti vune, kože i mesa. Nakon dobrog iskustva, Sue i suprug hrabro su odlučili 2004 .g. kupiti cijelo Gotland stado, tada jedino u Britaniji. Ustanovili su biznis, postali vodeći proizvođač vune visoke kvalitete u prirodnoj boje ovce za potrebe proizvodjačima ekskluzivnih tkanina. Poslovna prilika zahtijevala je da osnuju tvrtku - Blacker Sheep (2005.), sa djelatnošću razmnožavanja Gotland ovce i prerade runa. Ubrzo stiže problem: postojeće (industrijske) predionice nisu prihvaćale na preradu malu količinu runa (min. 1000 kilograma). Sreća je htjela da se u Walesu nađe nevelika obiteljska predionica - The Natural Fibre Company – koja je servisirala baš male klijente.

Sue je kupila tvrtku 2005. g., sama rastavila glavni stroj za čišćenje vune i prenijela ga u komadima na svoje imanje. Zanosni posao se vinuo u nebo. Tvrtka ima 250 stalnih klijenata, najveći je proizvođač ekskluzivnih ekoloških vunenih proizvoda u Britaniji. Rado uzima od okolnih seljaka na preradu male količine runa, 20, 50, 100 kilograma.  Sue je potpuno zaboravila financijski centar svijeta – svoj bivši The City. Svi članovi obitelji ušli su u posao, osjetili novi život, čak poslanje. Sue je opisala svoj slučaj, postala i autorica knjige Prirodna vuna (Pure wool). Dobila je jaku podršku Europske unije i britanske vlade jer se na tako očigledan način zalaže za jednostavnu a presudnu „strategiju zadovoljnih klijenta”. „Klijente samo treba slušati”, kaže ta obitelj.

U slučaju Sue javnost je prepoznala važnost poljoprivrede i lokalne proizvodnje u visoko industraliziranoj zemlji. Mnogi žele pomoći i održanju te rijetke, autohone Gotland pasmine. Simpatiziraju i taj mali a uspješni obiteljski biznis. Toliko razloga jednom uspjehu i sreći!  

Ako želite posjetiti Sue, javite mi pa ćemo zajedno.  

Mira Armour (London)  

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing