RSS
Newsletter
Prijavi se!

Kolumna: TVRTKIN MISIJSKI POKLIČ POTIČE ENERGIJU U ZAPOSLENIKA

Lider s karizmom potiče novu energiju u zaposlenicima.

Veliki učinak može se dobiti i bez karizme (kojom ipak rijetki zrače), među ostalim i dobrim određenjem misije i spretnim iskazom te misije. Misija sažeta u kratki borbeni poklič dobiva čudotvornu snagu – izaziva predanost, posvećenost, ushit, rađa energiju. Zaposlenici postaju „vrući tim“.

 


Misijski iskaz mora stati u tri retka

Ugledna američka konzultantska tvrtka Quest World Wide anketirala je brojne klijente u svijetu i u 80% organizacija dobila pozitivan odgovor: „Da, mi imamo jasan iskaz strateškog usmjerenja – misiju.“ Vjerojatno i imaju, ali mnogo je onih koji tek misle da je imaju. Jer nakon svoje analize Qwest upozorava: „Ljudi često krivo shvaćaju i podcjenjuju iskaze misija (mission statement). Slože nešto preopćenito, napišu tekst koji slično može pristajati i nekom trgovcu i bolnici i tvornici. Dobar iskaz nije lako uobličiti. On mora biti precizan, a istovremeno treba inspirirati. Mora biti pokazatelj zaposlenicima o ispravnom smjeru, a s druge strane treba imati značajku borbenog pokliča.“ (prema knjizi Strateg/ Suvremeni strateški menadžment u svjetskoj praksi (nakladnik M.E.P., Zagreb),

Svi znamo za ovakve „tipske“ iskaze: „Naša je vizija postati tvrtka-lider u ovom dijelu Europe.“ ili: „Naša je misija pružati odlične usluge prometa, avioprijevoza, tiskanja...“ Je li to jasan iskaz?  Kome je namijenjena ta poruka? Možda vlasniku i upravi koji vjerojatno znaju što to znači biti prvi, najbolji. Ali uprava ne piše misiju za sebe! To je preopćenito i nedovoljno informativno kazano! Pri slaganju iskaza misije važni su: konkretnost, kratkoća, zanimljivost, motivacijski naboj, primatelj poruke (zaposleni, klijenti) i naravno dužina. Sve mora stati u 35 riječi!

 

Tvrtkin misijski poklič! U tri riječi?

Ako je duži od tri retka (35 riječi), iskaz misije zasigurno je predug da bi „kratko i jasno" opisao ključni
sadržaj. Treba biti kratko! Treba biti efektno! Još je bolje kad se „zapovjednikova
namjera" uspije iznijeti u tek tri, pet ili šest riječi. Tada govorimo o
misijskom geslu, misijskom uzviku, tvrtkinu borbenom pokliču. Poruke mogu biti naglašenije
orijentirane prema van ili prema unutra (da ih više čuju klijenti ili pak zaposlenici).

Poznatiji su ovi pokliči, a neki su i slavni:


Dobro smišljeno i oblikovano geslo budi u ljudima posvećenost, nadahnutost, angažiranost, pa i borbenost, a slijede ga tisuće, deseci,  pa i stotine tisuća ljudi. Geslo postaje cilj, središte svega!

 

Kennedy i Clinton izabrali su prave pokliče!

Među poznatijim misijskim uzvicima usmjerenima k cilju u okruženju onaj je Nikeov: „Slomiti Adidas!“ Lako pamtljivo misijsko geslo, „Postati Nike u svijetu biciklizma!“ , smislili su pak u tvrtci Gyro.

Svakako najslavniji poklič, goleme pokretačke snage, izrekao je 1961. predsjednik John Kennedy: „Spustiti čovjeka na Mjesec prije Rusa, i da se astronauti sretno vrate na Zemlju!“ Neil Armstrong i njegova tri druga dotaknula su Mjesec 1969.

Predsjednička kampanja Billa Clintona 1992. omogućila je lansiranje još jedne vrhunske misijske poruke, „ljepljive ideje“ koju je osmislio njegov savjetnik James Carwille: „Riječ je o ekonomiji, glupane!“ Poruka govori o tome kako je nacionalna ekonomija najvažnije pitanje, pitanje povrh svih drugih. Zapravo je rečeno: „Zapamtite, to je bitno!“ Pridodana riječ „glupane“ trebala je naglasiti taj osnovni sadržaj. Geslo je postalo jezgra Clintonove uspješne kampanje.

 

dm: Tu me cijene, tu kupujem!

Neki su misijski uzvici upućeni klijentima, a tvrtki je važno da iz tih nekoliko riječi izbija „sve“. Jedan od takvih je parola dm-a: „Tu me cijene, tu kupujem.“ ili: „Tu sam čovjek, tu kupujem.“ Što klijent ondje može očekivati osim ljudskog odnosa, uvažavanja i brige? Što zaposlenici trebaju činiti? Činiti sve da se to ostvari, svakim detaljem svojega rada. Svatko neka sam sebe priupita o svojem doprinosu tome; više nije važan naziv radnog mjesta, već kako se pridonosi, od raznosača artikala do nabavljača i referenata ljudskih potencijala. Dm danas posluje u desetak zemalja, ima na desetke tisuća zaposlenika. I sigurno je među najpopularnijim poslodavcima, između ostalog i zato što su njihove plaće možda su trostruko veće od prosječnih u branši.

 

Alka Zagreb: Ravno k najboljima!

Alka Zagreb na svojim kamionima ima istaknut logo „Ravno k najboljima“. Odličan misijski uzvik, usmjeren da potiče zadovoljstvo kod klijenata. To se čita i na portalu tvrtke: „Našu uslugu uvijek krojimo prema individualnim specifičnostima i potrebama svakog poslovnog partnera, a naše poznavanje svih elemenata lanca dobave daje nam mogućnost da definiramo optimalni opseg usluge za sve naše sadašnje i buduće partnere.“ Tvrtka uspijeva snabdijevati čak 12 000 prodajnih mjesta u RH, od megastora do kioska na nekom otoku. Sljedeći korak mogao bi biti obogaćivanje uzvika u oblik: „Najbolji ravno k najboljima.“ To bi bila poruka za zaposlene: morate biti najbolji, dio ste tima najboljih, u društvu ste najboljih. A taj svojevrsni elitizam rađa novu koheziju, a onda i novu motivaciju.

 

Usklici koji pokreću regije, gradove, stranke... ZNA SE!

Misijski poklič može se koristiti u svim vrstama organizacija, bila to tvrtka, ustanova, javno poduzeće, ministarstvo ili politička stranka.

Veliku snagu i ljepotu sadrži istarski misijski poklič „Neka Istra blista“. Oblikovano tek nešto drugačije kao „Moja Istra blista“, dobila bi se i jaka emotivna snaga prihvaćanja. To je moja Istra, ja kao građanin čuvat ću njezine predjele, okoliš, urediti okućnicu, ja kao gradonačelnik pametno ću uređivati rivu, trgove.

U svibnju 2013. slušali smo na lokalnom radiju Kaj nadahnuti govor nekog od dužnosnika o planovima za razvoj Zagorja. Kako se u 2013. ulaže u ceste 500 milijuna kuna... I sve što se radi može se sažeti u poklič: „Zagorje je bitno!“

Nisam siguran da je ovo u Zadru proklamirano u „službeni poklič“, ali moglo bi biti. Na zidovima se vide grafiti: „Zadar u srcu“. Iz te poruke mogla bi se crpsti svaka akcija – pa i izgradnja orgulja, novo uređenje rimskog foruma, čistoća grada među najvećima u Hrvatskoj.

Naše političke stranke sjete se svojega gesla tek mjesec dana prije važnih izbora, što zapravo govori da ne shvaćaju dovoljno pokretački potencijal jednostavnog misijskog uzvika. Čak i u uspjelijim slučajevima, kao što je HDZ-ovo geslo „Zna se“, ostaje dojam da je riječ tek o zgodnom izbornom sloganu, a nikako o programskom načelu ili cilju. Slično smo zamijetili i tijekom izborne kapanje za lokalne izbore 2013. na području Zaprešića. Slogan uz fotografiju na plakatu glasio je: „Tko drugi“. Zgodno, ali ne sadrži nikakvu izvršnu snagu.

 

Prave poslovne vrijendosti kao nužna podloga

Misijsko geslo i poslovni poklič su poruke - uvjerljive primateljima tek ako su u skladu sa dobrim imidžom organizacije. Moraju imati dobru podlogu, izrastati iz pravih vrijednosti, da bi mogli dati onaj istinski dopronos, realizirati svoj potencijal.  (Nije moguće nakalemiti dobar polič na „gnjilu“ organizaciju - u javnosti kompromitiranu, poslovno neuspješnu ili špekulativnu tvrtku.) Zbog svega dobroga što pokliči i gesla donose više bi ih trebale  koristiti etablirane hrvatske tvrtke, više nego je sada slučaj. Promatrajući web stranice, mislimo i na takve brendove kakvi su Kraš, Atlantic, Tehnix, Turisthotel, Vetropack, Končar.

Za kraj: Odredi li vodstvo organizacije misiju dobro, potom tako i misijska gesla ili pokliče,  odredilo je time i najvažnije poruke svim zaposlenicima. Prihvate li ih oni kao svoje, nitko sa strane neće ih puno tjerati na najbolji i najkreativniji rad.

 

Prenijeto iz Poslovnog savjetnika 2013.6  - kolumna Gorana Tudora NOVI MANAGERI 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing