RSS
Newsletter
Prijavi se!

UČENJE PREHRAMBENIH NAVIKA JOŠ U MAJČINOM TRBUHU

Na sklonost razvijanju određenih bolesti ne utječu samo geni već i okolina, a pod tim se misli prvenstveno na prehranu i to u najranijim danima, odnosno u razdoblju našeg rasta i razvoja u maminom trbuhu. 

Prehrana u određenim periodima najranijeg života može stvoriti dugoročne posljedice odnosno programirati razvoj, metabolizam i zdravlje buduće odrasle osobe.

Danas se u velikom mahu razvija znanost koja proučava kako geni mogu biti „upaljeni" ili „ugašeni" pomoću prehrane i određenih namirnica. Studije na životinjama pokazuju da neadekvatna prehrana fetusa može utjecati na razvoj kardiovaskularnih bolesti, na funkcije probavnog i imunološkog sustava, na zdravlje kostiju, učenje i ponašanje i na kraju na samu dugovječnost. Primjerice neadekvatna prehrana u prvom tromjesečju trudnoće može dovesti do smanjene porođajne težine djeteta te također smanjene težine nakon prve godine života. U odrasloj dobi takve osobe pate od povišenog krvnog tlaka a uzrok smrti je moždani udar. Ukoliko prehrana majki nije adekvatna u zadnjem tromjesečju trudnoće javlja se otpornost na hormon rasta ili manjak njegove proizvodnje što dovodi do smanjnje tjelesne mase nakon prve godine života, a u odrasloj dobi povišen krvni tlak, povišenu razinu LDL kolesterola  i fibrinogena, što u konačnici dovodi do smrti zbog kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara.

Istraživanje u Danskoj pokazalo je da djeca majki koje su tijekom trudnoće često konzumirale ribu imaju veće psihomotorne sposobnosti kao što je penjanje po stepenicama, skidanje čarapa i cipela, držanje knjige u pravilnom položaju tijekom prvih 18 mjeseci života. Jedno drugo istraživanje također u Danskoj 16 je godina pratilo djecu majki koje su u zadnjem tromjesečju trudnoće sudjelovale u istraživanju. Djeca majki koje su u tom razdoblju uzimale riblje ulje imala su manji rizik od razvoja astme. Jednako je važna i tjelesna težina majki.  Na King's College u Londonu provedeno je istraživanje da li pretilost majki tijekom trudnoće može odrediti sklonost razvijanju pretilosti i kod djeteta. Uočili su da dijete pretile majke jede količinski više u odnosu na dijete ne-pretile majke iako im je bila ponuđena ista hrana. Nakon 3 mjeseca dijete pretile majke bilo je tjelesno manje aktivno, imalo je veću tjelesnu masu, povećanu razinu inzulina, a nakon 6 mjeseci patilo je od povišenog krvnog tlaka i razine glukoze u krvi. Znači, pretilost majke tijekom trudnoće dovodi do pretilosti djeteta i kardiovaskularne i metaboličke disfunkcije.

Svjesnim ulaganjem u zdravlje kroz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost ne samo da pomažete sebi već stvarate temelje zdravlju i pravilnim prehrambenim navikama svojoj djeci. Mame, učite svoju djecu pravilnim prehrambenim navikama i zdravom načinu života i prije nego se upoznate s njima, još dok ih nosite u sebi.

Dipl.ing. Milna Tudor, nutricionistica

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing