RSS
Newsletter
Prijavi se!

UMJETNE BRIGE PORED PRAVIH!

UMJETNE BRIGE PORED PRAVIH!

Jednom su mom poznaniku, starijem gospodinu i strastvenom kolekcionaru umjetnina, lopovi provalili u stan i odnijeli deset vrijednih slika. Čovjek se silno ražalostio i nemilice "grizao" zbog gubitka "obiteljskog blaga". Okrivljavao se zbog nebudnosti i slabih mjera zaštite - tek je šest od deset slika bilo osigurano kod dobrih osiguravajućih kuća.

Bio je malo kivan i na svoga 32- godišnjeg sina jer se taj nimalo nije žalostio zbog nemilog događaja. Po povratku kući s posla, momak bi ubrzo sjeo u svoj novi automobil i odjurio negdje u grad.

Stari je kolekcionar kopnio, sav u brigama i teškim mislima. Prošlo je nekoliko teških dana; čovjek konačno krene u šetnju parkom ne bi li se tako ispuhao. Svoju je muku i tužnu priču prepričao poznaniku kojeg je slučajem sreo u šetnji (ništa nije slučajno). Kazao mu je i ono o sinu. Šetali oni tako dalje, kad se poznanik konačno oglasi: "Nešto ne razumijem, ono - tko bi se trebao živcirati. Zašto se TI toliko brineš? Ta će kolekcija ionako prijeći u nasljedstvo tvom sinu. Zato bi se ON trebao gristi i jadikovati, a nikako ne ti! Da sam na tvom mjestu, ja bih sjeo u automobil, a brige ostavio njemu, sa svim ukradenim i neukradenim umjetninama."

 

Zabrinutost je:

UNAPRIJED PLAĆENA KAMATA ZA EVENTUALNE BUDUĆE NEVOLJE.

 

Kamate treba platiti za nešto što baš i nije sigurno da će se dogoditi. Možda su brige opravdane, a možda i nisu. Možda su tako velike, a bez razloga. Tko pristane na taj "režim", dobro će se naplaćati „kamata".

Umjesto mučenja zabrinutošću, mnogo je bolja strategija suočiti se otvoreno s onim što stvara brige, sve dobro sagledati i postupiti razborito, ali odlučno.

Ima jedna tehnika koja pomaže u brzom zadobivanju osjećaja kontrole nad situacijom, nakon čega će brige same po sebi nestati. Tehniku preporučuje časopis Psyhology Today i prilično je laka:

1.     Na list papira popišite svoje brige, i veće i manje. Time postižete objektivni(ji) uvid u situaciju, što će zabrinutost automatski smanjiti. To je prvi korak.

2.     Potom slijedi i drugi korak: trebat će isplanirati akciju! Koje su šanse za loš ishod? Je li to nešto krupno, ozbiljno, podnošljivo? Kome se povjeriti, od koga zatražiti podršku ("Povjerena briga - prepolovljena briga.")?

3.     Trebat će donijeti i posve konkretne odluke; s njima završavaju mnoge umjetne muke.

Malo je stvari u životu koje čovjeka doista ugrožavaju, a i one se dobrim djelovanjem mogu preduhitriti ili ublažiti. Istraživanja na Sveučilištu UCLA su pokazala da "imati plan djelovanja ili odluku o akciji" - pridonosi smanjenju briga i većem osjećaju sreće u životu".

Goran Tudor

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing