RSS
Newsletter
Prijavi se!

TEHNIKE ZA VAŠ DALJNJI RAZVOJ! UREDSKE FINESE U KOMUNIKACIJI (I ŠUMSKA PRIČA)

Čule šumske životinje da medo ima listu za odstrijel. Dođe mu jelen i upita ga: "Medo, je li točno da imaš listu?"

Medo odgovori da ima. Jelen će: "Jesam li ja na njoj?" Medo: "Jesi." Jelen se rastuži i ode. Sutradan nađu jelena mrtvog. Ohrabri se vuk i dođe medi: "Medo, imaš li ti listu ili se tako priča?" Medo odgovori: "Imam." Vuk će zabrinuto: "Jesam li ja na njoj?" Medo: "Jesi." Sutradan nađu vuka mrtvog. Tada dođe i zeko: "Medo, imaš li tu listu?" Medo odgovori da ima i da je to stara stvar. Zeko hrabro zapita: "Jesam li i ja na njoj?" Medo će: "Jesi." Zeko: "Možeš li me, majke ti, izbrisati?" Medo: "Mogu, nema problema."

POUKA PRIČE: Otvorena komunikacija je ključ uspjeha!

Komunikacija u uredu pretpostavka je učinkovitog rada i dobrih međuljudskih odnosa. Prvo što se unutar skupine razvija jest komunikacija. Na njoj se temelje svi drugi dinamički procesi – motivacija, odlučivanje, kreativnost, kohezija grupe. Zadaća je svima u uredu da aktivno pridonose skladu odnosa i ugodnom ozračju. Uspjeh, pogreška, sukob, potreba pomoći kolegi, nužnost prekidanja nekog u poslu, ... pa čestitanje, kritika, savjetovanje, informiranje, razmjena mišljenja – sve su to komunikacijske situacije u kojima je dobro držati se jasnih rutina i pravila. Evo nekih standardnih komunikacijskih rutina:

.

Govorna poruka mora biti jasna, razgovijetna i kratka. Govornik treba provjeravati koliko je sugovornik razumio poruku da po njoj može postupiti. S druge strane, aktivan slušatelj nastoji shvatiti govornika. Trenutačno se trebaju rješavati svi slučajevi dvojbi, nesporazuma, osjećaja nepravde, neuvažavanja, loših radnih uvjeta, nedovoljnih ovlasti, potrebe poboljašanja.... Nesporazumi su uvijek mogući, legitimni, očekivani. Tako je i sa sukobima. Tek nije dobro kad su učestali i kad se svode na osobnu razinu (kao: „Ja ću sa tobom surađivati jer moram, ali me kao osoba ne zanimaš.“). U timu nema mjesta za "zlopamtila" i "musibabe". Već sutradan ujutro nakon "svađice" treba se vratiti uobičajenoj komunikaciji. Ispričati, porazgovarati o načinima kako spriječiti novu. Sve prema načelima: Razgovaramo o jednom problemu ne svima, ta Razgovaramo kritički o poslu, a ljude poštujemo. U slučaju pogreške, stvar treba prizemljiti, priznati (Moja je greška...!), bez izmotavanja i suvišnih riječi. Nikad se ne smije počinjati od "krivaca", već načinu rada koji se mogao primijeniti, a koji je drukčiji, bolji, lakši, sigurniji.  Neuljudnost, podmetanja i slično, dobro je što prije raspraviti i ne gurati "pod tepih". Timsko ozračje se neprestance gradi - ono je stalno na kušnji. Ako niste znali, ono se i stalno „troši“ samo po sebi. Zato ga treba njegovati i zalijevati, kao svaku nježnu biljku.

.

Predrag Zarevski i Goran Tudor (članak prenesen iz knjige-planera Učinkoviti menadžer 2013)

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing