RSS
Newsletter
Prijavi se!

dr.sc. Milna Tudor Kalit, urednica ove rubrike - uvodna riječ

dr.sc. Milna Tudor Kalit, nutricionistica

Da sam znao da ću tako dugo živjeti, više bih brinuo o sebi. (G. Burns)

 

Zdravi život u poslovnom svijetu, i općenito, donosi ljudima velike blagodati. Ugodan život, dobro raspoloženje, svježinu, polet i energiju, dugovječnost, lako razmišljanje i koncentraciju, bolju komunikaciju i suradnju sa kolegama i obitelji. I sve to, uz bitno reducirani rizik od velih pogibeljnih bolesti današnjice.
Stručnjaci su našli da svaki čovjek lako može doživjeti 80 do 90 godina i više. Naime, uz osrednju kvalitetu života, ima u džepu „sigurnih" 70-tak godina. Tome treba pridodati 10 do 15 godina koje će si sam stvoriti preporučenim zdravim i kvalitetnim stilom života.

 

Isprike, isprike.

 

Zgužvani, opterećeni sa svih strana, lako nađemo ispriku za olaki odnos i zaborav u pogledu zdravog života i prehrane kao važnog njegovog dijela. Eto, neki kažu: „Što ću se ja mučiti i odricati, kad ću ionako, kao i svi drugi, jednog dana ipak umrijeti". U svojoj knjizi jedan britanski autor našao dobar komentar i odgovor na to: „To vam je isto kao da stanete na sredinu prometne ulice, prekrijete oči povezom, a rukama zečepite uši i čekate - možda će vas nadolazeći jureći automobili ipak promašiti".
Moja prijateljica mi je rekla kako ona dosta voli kuhano povrće, ali njezin suprug - ne. Pa da ga zato vrlo rijetko sprema. „Ne isplati mi se kuhati samo za sebe", dodaje.


Ljudi koji su probali ono o čemu mi ovdje afirmativno pišemo, kažu da se
nikada nisu bolje osjećali i da se ne bi nikad više vratili na svoj stari
„bezvezni" način života. Tek kad su se osvjedočili, mogli su usporediti dva
načina provođenja svog života.
Dok sam bila na praksi u Podravci u Koprivnici čula sam na svoje uši jedno
lijepo iskustvo. Zaposelne u laboratoriju uvele su u svoju dopodnevnu
svakodnevnicu „zajednički voćni obrok". Svaka je svakog dana „morala" na stol donijeti par voćki, jabuku, krušku, šljive, bananu ... Zatim bi to narezale i posložile na veliku tacnu i lijepo se počastile. Otkrile su mi da su se time preporodile.

Zdrav način života podrazumijeva usvajanje određenog načina razmišljanja o sebi i svom zdravlju te dosljedno i aktivno provođenje toga. To je puno više od kojekakvih privremenih dijeta ili sezonskog odlaska u teretanu uoči dolaska ljeta („Tko će se ovakav pokazati u kupaćem kostimu?"). Nema dijete, nema pomodnosti - postoji samo stil zdravog življenja!

 

Jedna zgodna uzrečica kaže:

 

Nemaš vremena za odmor i zdravlje!? Imat ćeš za odlazak liječniku.

 

Od čega se sastoji ova naša rubrika?

Bavit ćemo se ponajviše prehranom kao prvim elementom zdravog života u poslovnom svijetu.
Pored toga, navijat ćemo za aktivno i redovito bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnošću.
Važan je i stalni rad na svom ukupnom razvoju, pa dakle i ulaganje u duhovni, osobni, psihološki aspekt sebe.
Pružit ćemo potporu svima koji se dvoje i pokušavaju odviknuti od štetnih navika pušenja, prevelikog ispijanja kave, alkohola...
Zajedno s vama tražit ćemo sve moguće učinkovite načine borbe protiv stresa. Da probate reducirati stresore iz svog života. A ako je život sa njima neizbježan, da svom tijelu i duhu pomognete ukupnim protustresnim programom (prehrana, vježba, druženje, njegovanje hobija, bolje planiranje, izbor dobrih ciljeva, itd).

 

Poziv na suradnju

Naše su stranice otvorene za suradnju sa svima vama koji slično nama mislite, a i onima koji imaju probleme i neka loša iskustva kojih se žele riješiti. Pišite nam, javite se.

Briga o zdravlju je kao štednja - najveća korist je na kraju. (njemačka)


Vaša Milna

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing