RSS
Newsletter
Prijavi se!

UZROCI KRIZE DRUŠTVA I EKONOMIJE I DALJE JAŠU

Nekako bi bilo logično da u doba svjetske gospodarske krize, kada sve ide nizbrdo, bar svatko od nas proba nešto učiniti za korak naprijed. No nažalost rijetko je tako. Ono što nas najviše košta je naše zdravlje, bilo da se mjeri u novčanoj valuti ili psihičkoj. Jedan podatak na koji sam naišla me naveo na razmišljanje: na američkom tržištu porast prodaje hrane brzih restorana iznosio je 5,4%, a čak ih je ovaj put i Europa premašila s 7,1% porasta prometa u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je čak i dio njihove kampanje: „mi nismo dio globalnog problema, u doba gospodarske krize naši prihodi rastu jer ljudi prepoznaju pravu kvalitetu...
Ipak, treba sagledati realno, zašto se to događa? U doba kada je svijet u ozbiljnim financijskim problemima, restorani brze hrane nude jeftine i lako dostupne obroke. Ono što se krije ispod niske cijene je obilje energije koju takvi obroci daju, te minimum prehrambene vrijednosti potrebne za pravilno svakodnevno funkcioniranje našeg tijela.
Nepravilna prehrana donosi porast pretilosti. Znači u doba krize odabirom takve prehrane misli se da se štedi, ali nastaje veći trošak jer posljedice takvog načina života koštaju. Osobe koje imaju problema s težinom češće oboljevaju od povišenog krvnog tlaka, povišene razine triglicerida i kolesterola u krvi, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, te nekih vrsta tumora. Procjena je da problemi tjelesne težine u SAD-u odnose 10% svih troškova u zdravstvu, a u nekim europskim zemljama 6%. U direktne troškove ubrajaju se liječnički pregledi i lijekovi, a u indirektne i ono što najviše brine poslodavce - smanjena produktivnost rada. Jedna analiza pokazala je da problemi sa težinom koštaju SAD 117 milijarde dolara godišnje. Od toga su direktni troškovi 61 milijarde dolara, a indirektni neznatno manje, 56 milijarde dolara. Zna se tko namiruje troškove: kupci i porezni obveznici, građani.
Zanimljiv je rad objavljen u American Journal of Health Behaviour. Po njemu, zdravstveni troškovi poslodavca rastu s porastom tjelesne težine ljudi. Iznijet je primjer za grad Dallas: za osobu normalne težine poslodavac u zdravstvene svrhe troši 115$ godišnje, a za odeblje i 6 puta više (za osobu s prekomjernom težinom 573$, a za pretilu osobu 620$). Ti problemi nose tvrtkama izravni gubitak od 45 milijuna sati rada na godinu, ali i 300 milijuna dana sa osjetno smanjenim radnim aktivnostima zaposlenika.
Za Hrvatsku ne postoje podaci, ali možete sami procijeniti, pogledajte gdje se slave rođendani djece, gdje je gužva neovisno da li je vrijeme ručka ili večere, koliki nam je postotak pretilih osoba (rezultati Prvog zdravstvenog projekta kažu: povećanu tjelesnu težinu (ITM 25-30) ima 35% žena i 48% muškaraca, a od toga 15% žena i čak 31% muškaraca smatra se pretilima (ITM>30)) ....

Dipl. ing. Milna Tudor, nutricionistica

P.S. Ovo je gratis članak za korisnike web portala www.manager.hr , a bit će objavljen u priručnik Učinkoviti menadžer 2010 koji tradicionalno već 16. godinu izlazi iz tiska 1.11.2009.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing