RSS
Newsletter
Prijavi se!

VEZA KOMUNICIRANJA I USPJEŠNOSTI TIMOVA

U jednom istraživanju praćeno je 60 poslovnih timova u njihovu redovnom radu. Istraživači su timove promatrali kroz staklo koje je bilo prozirno s jedne strane, a s druge ne; dakle, istraživači su mogli vidjeti članove tima, ali ovi njih ne. Sve što su članovi tijekom rada govorili, gestikulirali, snimalo se, a potom i analiziralo, posebice prema tri važna aspekta kvalitetnog komuniciranja u timu:

- Je li ono što je osoba rekla bilo pozitivno ili negativno intonirano?

- Je li osoba pokušala nešto pitati, razjasniti, otkriti ili je samo izražavala svoje mišljenje i stav bez obzira na to što govore drugi?

- Je li se razgovor više ticao prisutnih ljudi ili onih koji nisu bili tu?

Neovisno o tome, ocjenjivala se i poslovna uspješnost timova, prema tri kriterija: profitabilnost, zadovoljstvo klijenata i ocjena nadređenih. Sumirajući sve ocjene, 15 je timova ocijenjeno vrlo uspješnima, 29 su bili prosječni, a 16 ispodprosječni.

Veza kvalitete komuniciranja i uspjeha
Jesu li se timovi, i to različito uspješni timovi, razlikovali i po načinu komuniciranja? Rezultati su pokazali vrlo jasne razlike. U najuspješnijim su timovima članovi

češće izražavali pozitivne nego negativne primjedbe,
češće su pitali i istraživali, nego izražavali svoje mišljenje i
češće su govorili o ljudima koji su prisutni, nego o onima kojih nema.
Odnos između pozitivnih i negativnih aspekata skupnog komuniciranja bio je 2,9 : 1. Dok bi lošiji timovi zaradili jedan pozitivan bod, najbolji bi ih osvojili tri.

Zašto su ovakvi pozitivno usmjereni timovi uspješniji?

Istraživači su, promatrajući timove, lako mogli vidjeti da svaki negativan način komuniciranja za sobom vuče i osjetan rast krutog zastupanja iznijetog osobnog mišljenja. Posljedica je bila:

  • pad fleksibilnosti članova,
  • smanjena skupna kreativnost i
  • slabija kvaliteta odlučivanja.

Na kraju svega, prirodan rezultat: smanjena poslovna uspješnost. Dakle, komunikacija stoji visoko na ljestvici činitelja timske uspješnosti!

Majda Rijavec.

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing