RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZAHVALNOST I VOĐENJE DNEVNlKA ZAHVALNOSTI

Ne mogu vam u nekoliko časaka reći ništa što bi vam pomoglo da se na brzinu obogatite. Ali, mogu vam reći kako da se osjećate bogatim, što je po mom iskustvu mnogo bolje nego biti bogat. Budite zahvalni, pokažite zahvalnost. I to je jedini potpuno pouzdani način da se usput obogatite. Bob Stein

U jednom su restoranu neki konobari odlučili gostima na računu vlastitom rukom napisati "Hvala" i potpisati se, Rezultat je bio da su dobili u prosjeku 11 % veće napojnice od ostalih kolega! A socijalni radnici koji su obilazili Ijude s različitim osobnim ili obiteljskim problemima, u 80 posto slučajeva bi brže opet navratili, ako im je osoba na kraju posjeta pokazala zahvalnost.


Voditi računa o zahvalnosti pomaže -svima! Psiholog Robert Emmons je svojim studentima dao zadatak da tijekom semestra vode poseban tjedni dnevnik podijelivši ih pritom u tri skupine, Prva je skupina imala zadatak da jedanput  tjedno zapiše sve što im se tog tjedna dogodilo, a za što bi nekome mogli iskazati zahvalnost. Pojedinci iz druge skupine su zapisivali samo ono što ih je tijekom proteklih sedam dana u odnosima s drugima frustriralo, dok je treća skupina opisivala neutralne događaje.

Na kraju semestra profesor je malo bolje analizirao autore svih dnevnika ("dnevnika zahvalnosti", "dnevnika Ijutnje" i "dnevnika o događajima i Ijudima, ni Ioše ni dobro"). Pokazalo se da su studenti iz prve skupine - oni koji su vodili dnevnik zahvalnosti najbolje prošli. Imali su manje zdravstvenih problema, poput prehlade ili glavobolje; bili su u cjelini zadovoljniji svojim životom i optimističniji u očekivanjima što će im se dogoditi idućeg tjedna; imali su više energije, a manje svakodnevnih stresova; bolje su spavali; češće su pomagall drugima i općenito imali bolje odnose s Ijudima. Mjerenje srčanog ritma pokazalo je da "zahvalni Ijudi" u tom trenutku imaju zdraviji srčani ritam od onih koji su bili frustrirani.


U svakom slučaju, bili mi studenti, konobari, socijalni radnici ili nešto treće - osjećaj zahvalnosti može nam donijeti mnogo pozitivnog u životu. Pokušajte voditi dnevnik tjedne zahvalnosti. Završite svoj tjedan razmišljanjima o tome zbog čega biste mogli biti zahvalni Ijudima, Bogu ili sudbini - umjesto da se žalite i razmišljate o onome što je ljutilo ili razočaralo.


Sve izvire iz velikih načela:

Kako misliš, tako ćeš se i osjećati.
Što misliš, to ćeš i biti.
Kako drugima daješ, tako ti se i vraća.


M.R.

 

Članak je preuzet iz Učinkovitog menadžera za 2010. godinu koji možete naručiti po cijeni od 60,30 kn na linku:
Učinkoviti menadžer 2010.

 

Uskoro (11.mj 2010.) izlazi Učinkoviti menadžer za 2011. koji će biti bogat sličnim sadržajem. Možete ga naručiti u pretplati na linku:
Učinkoviti menadžer 2011.

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing