RSS
Newsletter
Prijavi se!

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU : Zdrav doručak - melem za zdravlje, izgled, rad i raspoloženje

ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU : Zdrav doručak - melem za zdravlje, izgled, rad i raspoloženje

Doručak je dokazano najvažniji dnevni obrok!

Piše: Milna Tudor Kalit

Opet nam to poručuju sa Harvard Medical School. Osobe koje redovito doručkuju smanjuju rizik razvoja pretilosti za 33% u usporedbi s onima koji doručak preskaču. U njih je, također, za 50 % manja vjerojatnost pojave problema regulacije glukoze u krvi (što je u izravnoj vezi s dijabetesom) i povišenog kolesterola (u vezi s bolestima srca i žila).

Usto, redoviti doručak dobro regulira apetit pa tijekom dana nema napadaja gladi i prejedanja na brzinu (što jamačno dovodi do porasta težine, niza bolesti i kraćeg života). Pravilna prehrana ima, osim nutritivnog značaja, već i psihološku važnost. U jednom istraživanju ispitanici su za doručak uzimali ("nezdravi") muffin ili ("zdrave") žitne pahuljice - iste kalorijske vrijednosti. Osobe koje su jele pahuljice osjećale su se bolje, opuštenije i zadovoljnije izgledom. Zlatna pravila zdrava doručka jesu: zdrav sadržaj i zdrav način! Pod zdravim sadržajem podrazumijevamo uravnoteženi i raznovrsni doručak. Uravnoteženost se postiže približnim dnevnim omjerom: 60% ugljikohidrata (integralni kruh, müsli...) i 40% proteina (mlijeko, sir, jaja, nemasna šunka, sjemenke...). Dobro je znati da čokoladica osigurava energiju samo za pola sata, a žitarice za 3-4 sata. Pokazalo se da žitne pahuljice poboljšavaju memoriju i dižu raspoloženje, dok kava poboljšava pažnju i procesuiranje novih informacija te smanjuje umor. Čokoladu i kavu možete, dakle, uzeti pred važniji sastanak ili ispit, ali nikako za doručak, ako želite biti "zdravi". Raznovrsnost doručka znači promjenu sadržaja po danima - svaki dan u tjednu nešto drugo. A zlatna pravila zdrava načina jesu: svakodnevnost i istodobnost, tj. doručkovati svaki dan u isto vrijeme. Radite li tako, osiguravate si niz koristi: dugoročno zdravlje, olakšanu regulaciju težine, učinkovito razmišljanje i rad, bolje raspoloženje i veće zadovoljstvo izgledom.

Iz svega proizlazi da bi već i poslodavci mogli početi "navijati" za zdrav doručak svojih ljudi. Svi, naime, znamo koliko stoji, ne samo financijski, povećana stopa bolovanja i narušeno zdravlje zaposlenih.

Možda nije i s doručkom moguće isto, ali neka se čuje i ovo: Uprava naše vodeće tvrtke za ekološka postrojenja - Tehnix iz Donjeg Kraljevca - novčano nagrađuje sve radnike koji prestanu s pušenjem. Čestitamo!

P.S. Prema istraživanju Gfk agencije (07/2010) stanje u RH je: 6% osoba uzima 5 obroka dnevno, 15% osoba uzima 4 obroka dnevno, 50% osoba uzima 3 obroka dnevno, a čak 25% osoba uzima 2 obroka dnevno dok 4% osoba uzima preko 6 obroka. Na uzorku od 1000 ljudi 20% njih ne doručkuje.

dipl.ing. Milna Tudor Kalit

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing