RSS
Newsletter
Prijavi se!

HRANOM PROTIV STRESA

Zeleno lisnato povrće osigurava magnezij, koji je poznat kao antistresni mineral.
Ono što jedeš može olakšati ili pogoršati simptome stresa, pomoći ili odmoći tijelu u odgovoru na njega. Kada je organizam pod stalnim stresom potreba za proteinima se povećava. Riba, piletina, puretina, nemasno meso, soja, jaja i mlijeko zato bi trebali biti sastavni dio jelovnika u stresnim razdobljima, kao i mnoštvo obojenog voća i povrća, poput mrkve, rajčice, brokule, bobičastog voća, jagoda i agruma.

Nazvan "bolest 21. stoljeća", stres će, prema znanstvenim istraživanjima, uzrokovati mnogo više zdravstvenih problema u ovom stoljeću nego ikada prije. Niti jedan čimbenik nema takav utjecaj na toliko veliki broj osoba, a izloženost stresu se svijetom širi munjevitije od bilo kojeg virusa.
Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu, koje na neki način nije povezano, pojačano ili uzrokovano stresom. U borbi protiv stresa i njegovih posljedica, uglavnom se oslanjamo na odgovor organizma koji se manifestira kroz izuzetno djelotovoran i kompleksan set reakcija.
Ipak, kod kroničnog stresa, sposobnost odgovora sve više slabi. Postajemo neotporni i podložni različitim infekcijama i bolestima, drugim rječima, postajemo ''vrlo ugodno stanište'' različitim uzročnicima bolesti. U takvim slučajevima, pomoć je potrebno potražiti ''izvana''.
Simptomi kroničnog stresa
Da je stres i kod tebe uzeo maha prepoznat ćeš po brojnim manifestacijama na svom tijelu, od kojih su najčešće:


• Umor, glavobolja, nesanica,depresija
• Probavne smetnje, peptički ulkus, iritabilni kolon, poremećaji hranjenja
• Napetost mišića, bolovi u vratu i leđima, PMS
• Povišeni krvni tlak, ateroskleroza,dijabetes
• Infekcije, psorijaza, alergije, astma


U borbi protiv stesa svakako je poželjno pronaći vlastiti obrazac opuštanja, no puno će ti pomoći i pravilna prehrana jer će ona umanjiti negativne biokemijske i fiziološke učinke stresa i stresnih agensa.


Prilog preuzet s portala http://www.zdravakrava.hr/clanak/728/hranom-protiv-stresa

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing