RSS
Newsletter
Prijavi se!

HITNA SAMOPOMOĆ KOD PANIČNOG STRESA

HITNA SAMOPOMOĆ KOD PANIČNOG STRESA    Stres može izazvati paniku, u kojoj gubimo kontrolu nad situacijom. Jaki stresor izvana može nas psihički i fizički slomiti. Osobito ako smo i inače na rubu snaga, slabi, iscrpljeni radom i teškoćama. Osjetimo li nastupajuću krizu, moramo znati sami sebi (brzo) pomoći
Postupak usred brzorastućeg, burnog stresa

NAUČITE OVO NAPAMET!

Smirite se, bez odlaganja. Burna emocionalna reakcija može vas ozbiljno ugroziti!

Pravila hitne samopomoći su:
1. Zaustavite to! Kažite si zapovjednim tonom: Stani! Moram prestati s ovim! Moram preusmjeriti tijek svoje reakcije!
2. Dišite duboko i sporo. Dotad ste disali kratko i ubrzano, zar ne? Udišite polako (brojite do deset), zadržite dah (izbrojite do tri), pa sporo izdahnite. Zatim brojke povećajte.
3. Uklonite fizičku napetost. Sjednite i potpuno se opustite. Snažno se rukama protegnite uvis. Podignite ramena visoko i pustite da «padnu». Obgrlite se rukama i istegnite leđa.
4. Blokirajte razvoj negativne misli. Priznajte si da je vaša reakcija normalan odgovor na događanja izvana (makar i nije tako).
5. Zamislite najgore! I vidjet ćete, na iznenađenje, da svaka situacija ima i ne tako strašan izlaz. Na primjer, gubite mjesto direktora. Dobro. Moći ćete zato subotom ići na gotovo zaboravljene izlete...
6. A sad mislite pozitivno. Sjetite se prelijepog sutona na otoku, kad ste ... Proživite to još jednom u mislima. Ili zamislite neki događaj u budućnosti i temeljito ga u nekoliko slika «proživite».
7. Masaža (akupresura). Izmasirajte si dobro zatiljak te vratne i ramene mišiće. U kritičnoj situaciji jako stisnite spoj palca i kažiprsta lijeve ruke palcem i kažiprstom desne ruke.
8. Nasmiješite se. Zar i to? Sami ste pa možete. To će biti znak i naredba tijelu da se «sredi» i vrati u mirnu luku.

Dočekajte stres uvježbani (koliko se može)!

Očekujte ponekad veći problem. Neke će se stvari dogoditi, što god vi poduzeli, i to se jednostavno ne može spriječiti. Sjednite već danas i za vježbu popišite što vam se u poslu može stvarno loše dogoditi: napustit će vas najbolji suradnik, izgubit ćete važnog kupca, prijete vam otkazom, netko vas jako ogovara, nećete ispuniti rok...Sad zapamtite i ovo: stres je subjektivni doživljaj u povodu «napada vanjskog stresora». Simulirajte što ćete poduzeti i vidjet ćete da mnoge stvari imaju kakvo-takvo rješenje. Vežbajte reakciju! Na primjer, ovako: priđite prozoru, pogledajte dolje na cestu i kažite: Ukrali su mi auto! Sjednite na prvu stolicu, budite mirni minutu, a zatim pođite nazvati najbližu policijsku postaju. Tu stanite, jer riječ je samo o vježbi.

G. T.

(Samo za osobnu upotrebu. Nakladnička prava: M.E.P.)


www.manager.hr

 

Najveća poslovna knjižara u jugoistočnoj Europi

Tvrtka M.E.P. d.o.o. dobila uglednu nagradu za knjigu-planer Učinkovit menadžer

Naša preporuka

Za Vaš godišnji odmor

Izrada web stranica WEB marketing